Mentőövet dobott az állam a magyar halászoknak: így megmenekülhet az ágazat

Mentőövet dobott az állam a magyar halászoknak: így megmenekülhet az ágazat

agrarszektor.hu
Forrást juttatott az állam a tógazdaságoknak azzal, hogy átvette a tavakba szorult 1200 tonna halat, amivel kirántotta a csődközeli helyzetből a halászatokat. A horgászat virágzik, de az intenzív haltermelő telepek munkahelymegtartó és készletfinanszírozási támogatásra szorulnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Meghallgatta a kormány a halászati ágazat kérését, és elfogadta az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, illetve a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-Hal) által közösen összeállított csomagot, mondta Lévai Ferenc, a MA-Hal szóvivője, az Aranyponty Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója. Lévai Ferenc, elmondása szerint ötven éve dolgozik az ágazatban, de eddig még nem fordult elő, hogy a magyar halászatban bárki bármiért kompenzációt kapott volna, írta meg a Világgazdaság.

A közös javaslat alapján a koronavírus következtében a halastavakba szorult mintegy 1200 tonna halat állami költséggel állami vizekbe telepítették

- mondta Lévai Ferenc. Ez ugyan mintegy 20 százalékkal a piaci árak alatt történt, de az így az ágazatba érkező 800 millió forint megmentette a halászatokat a csődhullámtól.

A MA-HAL szóvivője azt is elmondta, hogy az idei nyereséget ugyan elvesztették, de ha nincs ez az intézkedés, akkor a piacérett halak visszakerültek volna a tavakba, megbetegedések és halpusztulások jöttek volna, és a most az állami vizekbe került háromnyaras pontyok foglalták volna a helyet a következő generációk elől. Szerinte ez most olyan intézkedés, amelynek csak nyertesei vannak. Egyrészt nem maradt a hal a tógazdaságokon, pedig az exportpiacok bezárultak, a belföldi forgalom pedig drasztikusan visszaesett. Emellett pedig nem csak az állami kiadási oldalt terhelte az intézkedés, mivel az átvett halak azokba a vizekbe kerültek, amelyeken a Magyar Országos Horgász Szövetségnek van kizárólagos vagy többségi halászati joga.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06