Kiderültek az őszi halárak: ez minden magyar horgászt érint

Kiderültek az őszi halárak: ez minden magyar horgászt érint

MTI
Közös társadalmi érdek a magyar haltermelés, a sporthorgászat és a minőségi hazai halfogyasztás feltételeinek együttes biztosítása. Erről a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) közleményében hangsúlyozta, hogy a fentiek mellett a karácsonyi halpiac hagyományos beszerzési lehetőségeinek fenntartása is fontos cél. A MOHOSZ és a MA-HAL ezek érdekében újra megállapodott az őszi halárakról, a telepítésekhez kapcsolódó horgászszövetségi támogatási program elemeiről, továbbá a támogatásokra, jogszabály-módosításokra vonatkozó közös elképzelésekről.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A rendkívüli mértékű infláció és az évszázad aszálya a magyar haltermelési, halgazdálkodási és horgászati ágazatot az átlagnál is súlyosabban érintette 2022-ben. Idén már látszanak a pozitív jelek, elsősorban a tavalyi évhez képest kedvezőbben alakult időjárási helyzet és takarmányárak csökkenése, az egyes vízdíjak eltörlése okán. Az így kialakuló termelői-, illetve a költséghatékony horgászszervezeti gazdálkodásnak köszönhető felvevőpiaci helyzet lehetővé tette, hogy az ágazat képviselői őszre hatékony válaszokat tudjanak adni az aktuális kihívásokra, különösen az infláció letörésének támogatására. Fontos és közös cél a minőségi magyar haltermelés támogatása, a halfogás széles körű lehetőségének biztosítása, de a karácsonyi halpiac hagyományos beszerzési lehetőségeinek fenntartása is. Ezen célok teljesítése érdekében a MOHOSZ és a MA-HAL újra megállapodott az őszi halárakról, a telepítésekhez kapcsolódó horgászszövetségi támogatási program elemeiről, továbbá a támogatásokra, jogszabály-módosításokra vonatkozó közös elképzelésekről.

Idén a támogatott haltelepítésre irányadó árak meghatározása részben új, egyszerűsített módszertannal történt meg. A ponty I-III. nyaras korosztályai és a keszegfélék esetében az irányárak most az első alkalommal csökkentek, a ponty esetében átlagosan 11%-kal, a keszegfélék esetében 6%-kal, s az ezen árnál magasabb áron beszerzés nem fogadható be. E körben a 3 nyaras, ún. piaci ponty ára a mennyiség és a szállítási távolság függvényében 1300-1450 Ft/kg + ÁFA összegben került rögzítésre. A további, telepítésre támogatott halfajok esetében a változatlan mértékben megállapított árak nem jelentenek árkorlátot, de a támogatási rendszerben az ezen árat meghaladó árkülönbözet már a támogatás alapjába nem számítható be.

A jellemzően 2023. október 15-től 2023. december 10-ig realizálandó telepítésekre vonatkozó támogatásokra a pályázati kiírásokat a MOHOSZ a weblapján 2023. szeptember 15-ig közzéteszi. A nehéz gazdasági helyzetre való tekintettel a ponty 3 nyaras korosztályának beszerzése továbbra is támogatható lesz, továbbá a horgászszövetség ezúttal lehetőséget ad majd a törzsállomány növelése céljából nagytestű pontyok telepítésének támogatására is. Jó hír, hogy - ideértve a már kiírt vis maior telepítési támogatásokat is - a rendelkezésre álló 2023. évi támogatási forrás megközelíti a 2022. évi keret 250%-át. A várható támogatási intenzitás a fentiek és a kiírások szerint meghatározott nettó támogatási ár 30-60%-a, a maximális támogatás a kezelt vízterületek nagyságától és a szervezettípusoktól függően jellemzően 2,5-5 millió forint
között alakulhat. 

A munka az ágazatban nem áll meg, folytatódik a MAHOP Plusz ágazati támogatási program előkészítése, az őszi jogalkotási program keretében pedig a szervezetek további javaslatokat tesznek majd a bürokrácia csökkentésére, az elektronizáció támogatására is. A két szervezet szerint fontos feladat lesz még a karácsonyi halpiac hatékony kínálati megszervezése, a magyar halmarketing fokozottabb támogatása is különösen arra való tekintettel, hogy a hazai halak nem csak egészségesebbek egyes tengeri feldolgozott termékeknél, hanem fogyasztásukkal a vidéki gazdálkodást, a vidék jövőjét is védjék és erősítsék.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?