Nagyot csalódtak a magyar haltermelők: nem ezt várták 2023-tól

Nagyot csalódtak a magyar haltermelők: nem ezt várták 2023-tól

agrarszektor.hu
Decemberben, amikor a legtöbb munkahelyen már az év zárását végezték vagy éppen a megérdemelt szabadságot töltötték, a halászati ágazatban dolgozóknak még sok volt a teendője, mivel a karácsonyi ünnepekre biztosítani kellett a kiváló magyar halat a családok számára. A karácsonyi ünnepeken a hazai haltermés 45-50 százalékát értékesítették a halgazdaságok. Erről Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője beszélt, aki egyben értékelte is a 2023-as évet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Idén a hazai haltermelőknek úgy kellett felkészülniük a karácsonyra, hogy az időjárás nem volt túl kedvező. Lévai Ferenc, aki az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója, a saját tógazdaságának tapasztalata alapján azt mondta, hogy az őszi lehalászás nehezebb volt a szokásosnál. Ennek egyik fő oka a csapadékban bőséges időjárás, ami a leeresztő csatornákat eltelítette és ez megnehezítette a halak kifogását - olvasható a MÁSZ oldalán. A téli vízbőségnek persze örültek az ősz elején tapasztalt aszályos hónapok után. A kiszáradt talajnak szüksége volt és van még mindig a vízutánpótlásra, de ennek a halászok a lehalászás idején nem örülnek. 

Elszaporodott az ezüstkárász

Lévai Ferenc beszélt arról is, hogy a 20230-as év termelési eredményeit illetően végső adatokkal valamivel később fog tudni szolgálni, az azonban már most is látszik, hogy az ágazat szereplői közepes „terméssel” zárták az idei évet. Ennek egyik oka, hogy a korai hűvös tavasz miatt elszaporodott az ezüstkárász, leívott a tavaikban, elfoglalta az élettereket, így a hűvös időjárás miatt a megszokottnál két héttel később ívó pontyivadékokat csaknem kiszorította a planktonban bővelkedő vizekből. Ez a hozamokban már mérhető kieséseket okozott - tette hozzá a szakember.

Nem etettek kukoricát

A MA-HAL szóvivője szerint a kiesések másik oka a megszokottnál kevesebb a takarmányozás volt. A 2022-es drága takarmányból sokan alig vásároltak, így elsősorban a természetes táplálékforrásra lehetett alapozni a haltermelést. Nagyobb mértékben szórták a tavakba a szerves trágyát, hogy a megnövekedett planktonképződés részben pótolja a halak táplálékát. Pozitívum, hogy tavaly a halak nem voltat elzsírosodva, kiváló kondícióban, igen jó ízű hússal nevelkedtek. Ugyancsak jó hír, hogy a takarmányárak az év második-harmadik negyedében 40-50%-kal mérséklődtek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nőtt a kereslet

2022-ben az ismert okok miatt 30%-kal kevesebb halat tudtak az ágazat szereplői termelni. 2023-ban a kereslet erősödött a halak iránt, ám a hozamot jelentősen csökkentette a védett halevő állatok okozta kár is. Elsősorban a kis és a nagy kormorán dézsmálja a tavakat - szinte egész évben - az enyhe időjárás miatt be nem fagyó tavak kínálta bőséges zsákmány miatt. A klímaváltozás egyik jelzése az is, hogy a kormoránok fészkelő állománya is elszaporodott idehaza, amelyek nemcsak a haltermelők pénztárcáját vékonyítják, hanem a fészkelő helyeik környezetét is tönkre teszik. Amikor már mindent lepusztítottak, akkor viszont továbbállnak, és új helyet keresve, más madarak fészkeit birtokba véve folytatják tovább a természet rombolását. Régi vágya az ágazat szereplőinek, hogy a természetvédőkkel közös hangot találjanak abban, hogy gyérítsék az irgalmatlan kárt okozó madársereget, amely 3-5 ezer tonna(!) hal elpusztításáért felelős. Ez a mennyiség pedig már érzékenyen érinti mind a horgászatot, mind a halpiacot egyaránt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Csökkentek a halárak

Az árakkal kapcsolatban viszont elmondható, hogy a MOHOSZ és a MA-HAL ártárgyalásain megszületett egyezségnek köszönhetően 15%-kal mérséklődtek a haltermelők árai. Az exportlehetőségek beszűkültek, mivel a lengyel és a román piacon visszaesett a kereslet a magyar halak, haltermékek iránt. A lengyeleknél visszaesett a fogyasztás, míg a románok az olcsóbb bolgár hallal váltották fel a magyar halat. Szerencsére a bolgár hal messze nem olyan jó minőségű, mint a magyar, ezért ez kedvez a magyar hal vásárlási növekedésének. Lévai Ferenc a halfogyasztással kapcsolatban hangsúlyozta: idehaza is érzékelhető, hogy kevesebb élelmiszert, így halat fogyasztottak az emberek.

Még nincsenek végső adatok, de az látszik, hogy a horgászok is kevesebb halat vásároltak 2023-ban, mint az elmúlt években, mert kevesebb forrás állt rendelkezésükre a haltelepítésekhez. A halászati ágazatnak évtizedekig problémát okozott, hogy a halászat nem kapja meg azt a támogatást, amit minden más mezőgazdasági ágazat megkap. Az uniós keret terhére 2023-ban krízistámogatás címen megkapták azt a forrást, ami segítette az ágazat szereplőit a magas takarmányárak kompenzálásában.

EZ IS ÉRDEKELHET

(Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?