Kiderült az igazság a magyar haltermelésről: ezt jó, ha mindenki tudja

Kiderült az igazság a magyar haltermelésről: ezt jó, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Alig egy hónap múlva teljesen helyreállhat a magyarországi haltermelés. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) mostanáig pozitívan értékelte az esztendőt.

Az idei haltermelés az eddig tapasztalt hűvösebb időjárás miatt némileg lemaradásban van a megszokottakhoz képest - mondta Lévai Ferenc, a MA-HAL elnöke. A szakember szerint azonban nincs ok az aggodalomra, mivel ezt pár héten belül be fogja tudni hozni az ágazat - olvasható az Infostart oldalán.

A haltenyésztők szakmai képviseletének vezetője pozitívan értékeli az idei esztendőt. Egyrészt a takarmányárak az év elejéhez képest csökkentek, másrészt a magyar tógazdaságok "visszakapták a vizet", vagyis mostanra már 90-95%-ban fel vannak töltve a tavaik. Ez utóbbi azért is fontos, mert korábban az alacsony vízállás, illetve vízhiány mellett nem tudtak ivadékokat nevelni, ami miatt érzékelhető halhiány alakult ki az országban. A szakember meglátása szerint körülbelül 3-4 hét kell még ahhoz, hogy helyreálljon a folyamatos ellátás a megrendelők felé.

Kicsi még a halunk, mivel a hideg tavaszi vízhőmérséklet következtében sokáig alig volt plankton és alig volt halnövekedés. Viszont ha jó lesz az időjárás és az olcsó takarmány már a kezükben lesz, akkor egy hónap múlva már minden horgászt, illetve a piaci árusok igényeit is ki fogják tudni elégíteni

- közölte Lévai Ferenc.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?