Kiderült az igazság a magyar haltermelésről: ezt jó, ha mindenki tudja

Kiderült az igazság a magyar haltermelésről: ezt jó, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Alig egy hónap múlva teljesen helyreállhat a magyarországi haltermelés. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) mostanáig pozitívan értékelte az esztendőt.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az idei haltermelés az eddig tapasztalt hűvösebb időjárás miatt némileg lemaradásban van a megszokottakhoz képest - mondta Lévai Ferenc, a MA-HAL elnöke. A szakember szerint azonban nincs ok az aggodalomra, mivel ezt pár héten belül be fogja tudni hozni az ágazat - olvasható az Infostart oldalán.

A haltenyésztők szakmai képviseletének vezetője pozitívan értékeli az idei esztendőt. Egyrészt a takarmányárak az év elejéhez képest csökkentek, másrészt a magyar tógazdaságok "visszakapták a vizet", vagyis mostanra már 90-95%-ban fel vannak töltve a tavaik. Ez utóbbi azért is fontos, mert korábban az alacsony vízállás, illetve vízhiány mellett nem tudtak ivadékokat nevelni, ami miatt érzékelhető halhiány alakult ki az országban. A szakember meglátása szerint körülbelül 3-4 hét kell még ahhoz, hogy helyreálljon a folyamatos ellátás a megrendelők felé.

Kicsi még a halunk, mivel a hideg tavaszi vízhőmérséklet következtében sokáig alig volt plankton és alig volt halnövekedés. Viszont ha jó lesz az időjárás és az olcsó takarmány már a kezükben lesz, akkor egy hónap múlva már minden horgászt, illetve a piaci árusok igényeit is ki fogják tudni elégíteni

- közölte Lévai Ferenc.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?