Súlyos gondok vannak a hazai vizekben: veszélyben a magyar halak?

agrarszektor.hu
Jól tettek a januári esők a hazai tógazdaságoknak. A nagyobb mennyiségű csapadék feltöltötte a tavalyi súlyos aszály miatt kiszáradt halastavakat, a termelés így várhatóan visszatérhet a korábbi szintre. Az ágazat szereplőinek optimizmusát növeli, hogy a takarmányárak is kedvező irányba mozdultak. A halászok így joggal reménykedhetnek abban, hogy idén a tavalyinál eredményesebb évet zárhatnak.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Eredményesebb évben bíznak a hazai haltenyésztők. Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) elnöke szerint a tavalyi évszázados aszály jelentős mértékben visszavetette a hazai haltermelést, hiszen voltak olyan üzemegységek, ahol a tavak teljesen kiszáradtak. A januári bőséges csapadéknak azonban nagyon örültek az ágazat szereplői, mivel az esők feltöltötték a halastavakat, így a haltenyésztők reménykedve tekinthetnek az idei szezon elé - írta meg a Világgazdaság. A kilátásokat tovább javítja az is, hogy a múlt évi rekordszinthez képest a takarmányok ára is csökkenni kezdett.

A tavalyi katasztrofális év után eredményesebb szezonban bízunk. A termelés remélhetőleg visszaáll a korábbi szintre, s így a magyar édesvízi hal is ismét elérhetőbb áron kerül majd a fogyasztókhoz

- emelte ki Németh István. 

A szakember megjegyezte, hogy bár a karácsonyi időszakban a korábbi évekhez hasonló árbevétellel zárták a szezont a halászok, az eladott mennyiség mintegy 30%-kal elmaradt az átlagostól. Ez azt jelenti, hogy a vásárlók tavaly is ugyanannyit költöttek halra az ünnepek előtt, mint egy évvel korábban, de ebből az összegből csaknem egyharmadával kevesebb halat vihettek haza. A szakember szerint a jelenlegi magas árszint egyértelműen visszafogja az egyébként sem túl magas éves átlagfogyasztást Magyarországon.

Az árak alakulását az aszály mellett a termelők költségeinek drasztikus emelkedése is indokolttá tette a múlt évben. A takarmányok mellett az energiaköltségek növekedése súlyos terhet rótt a gazdálkodókra, az Alföldön található halastavakat ugyanis csak szivattyúkkal tudják feltölteni a termelők, a berendezések villamosenergia-igénye pedig jelentős. Számos haltermelő az input anyagok magas ára miatt nem tudta finanszírozni az elmúlt években megszokott mennyiségű telepítést, s tavaly a megszokottnál jóval kevesebb hal kerülhetett ki a tógazdaságokból. A csökkenő termelés ellenére a halászok a karácsony előtti időszakban is el tudták látni a kereskedőket jó minőségű, friss édesvízi magyar hallal, hiánytól pedig az új évben sem kell tartani.

A MA-HAL elnöke úgy véli, hogy idén legfeljebb a május-júniusi időszakban alakulhat ki szűkösebb kínálat, tényleges hiány azonban csak a horgászokat érintheti, hiszen míg a hazai vizekbe importhalat a jogszabályok miatt nem lehet telepíteni, a fogyasztói piacra - ha szükség lesz rá - ideiglenesen a környező országokból hoznak majd be édesvízi halat az ágazat szereplői. A szakemberek tavaly ősszel még jóval kevésbé voltak optimisták az ágazat jövőjét illetően, ekkor még ugyanis attól lehetett tartani, hogy a száraz, aszályos év miatt több termelő teljesen felhagy majd a tevékenységével, és átáll a szántóföldi növénytermesztésre. Lévai Ferenc, a MA-HAL szóvivőjének figyelmeztetéséről és aggodalmairól az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?