Itt a csúf igazság: durván megdrágult ez a húsféle Magyarországon

Itt a csúf igazság: durván megdrágult ez a húsféle Magyarországon

agrarszektor.hu
Fénysebességgel robogunk a karácsony felé, ami egyúttal azt is jelenti, hogy jelentősen megnő a kereslet a halak iránt, hiszen az ikonikus halászlé nem hiányozhat a családok asztaláról az év ezen időszakában. Idén mondani sem kell, hogy megannyi nehézség érte mind a termelőket, mind a fogyasztókat, így jogosan merülhetne fel a kérdés, vajon mi lesz az ünnepi menüvel? A jó hír az, hogy hiányra nem kell számítani a  termelés jelentős visszaesése ellenére sem, arra viszont készülhetnek a vásárlók, hogy jelentősen többet kell fizetniük a halért is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Ma-Hal) szóvivője, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója a Világgazdaságnak elmondta, hogy ahogy az egész magyar mezőgazdaság, úgy a halgazdaságok is megszenvedték a víz hiányát, sőt talán még jobban, mint más ágazatok szereplői. A vízhiány, a sekély vizek felmelegedése és oxigénhiányos állapota által okozott károkat tovább növelte, hogy azokról a területekről, ahonnan a víz részlegesen vagy teljesen eltűnt, a halevő madarak átköltöztek a tógazdaságokhoz, és a maradék vizeken nagyon erős pusztítást végeztek. A kialakult kedvezőtlen helyzet miatt a szakember szerint körülbelül 30-40 százalékkal alacsonyabb lesz az idei haltermelés a békeévekben szokásos 15 ezer tonna körülinél. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Mi lesz a ponttyal?

Az tény, hogy a pontytermés egész Európában jóval alacsonyabb a szokásosnál, a lengyel, cseh és román kereskedők sorban állnak a magyar halért. Áru pedig bőven van a piacon, ugyanakkor az árak az egy évvel korábbihoz képest 50-60%-kal magasabbak. Lévai Ferenc úgy véli, az árak emelkedésének üteme nem tér el az élelmiszer-gazdaságban jellemzőtől, és az oka is hasonló. Tehát a forintgyengülés, az elszálló költségek, munkabérek mind-mind közrejátszottak a drágulásban. Az Aranyponty például 1900-2200 forint között adja az élő ponty kilóját, szeletben 3500-3600, filézve 3800-4200 az ár, míg az afrikai harcsafilé 4500-5000, az élő szürkeharcsa 3800, a nyúzott 5900, a filé pedig 7900 forint. Termelőként viszont nem a teljes árréssel számolnak, előfordulhat, hogy a kiskereskedelmi láncokban ezeknél némileg magasabb árakkal is találkozhatnak a vásárlók. 

Bajban a tógazdaságok

A tógazdaságok már második évben szenvednek nagyon súlyos aszálytól. Ez a halgazdálkodóknak inkább a Dunántúlon okozott nagyobb károkat, nem úgy, mint a növénytermesztésben, ott ugyanis a keleti országrészben pusztított nagyobb mértékben az aszály. Idén már addig fajult a helyzet, hogy a Dunántúlon teljes tógazdaságok és csatornarendszerek száradtak ki. A víztározás megoldása lenne kiemelt feladat. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A halastavak évente 300 millió köbméter vizet tárolnak, amelynek 25-30 százaléka az altalaj vízszintjét növeli, 25 százalék pedig elpárolog, és ezzel javítja a mikroklímát, egyben csökkenti az aszályt. Ha sikerülne a halastavakat és a meglévő csatornarendszereket felújítani, 100 millió köbméterrel több vizet lehetne évente „megfogni”, ami az aszály elleni küzdelemben is érzékelhető eredményt hozna, emellett pedig természetvédelmi jelentősége is lenne, hiszen a védett állatfajok 70 százaléka vízhez kötött

- írja a lap.

Címlapkép forrása: MTI/Czeglédi Zsolt

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?