Gyakran fordul elő, hogy az ünnepi vacsora köré irreális elvárások épülnek, amelyek pillanatok alatt konfliktusforrássá válnak. Ilyenkor az étel már nem pusztán étel, hanem sokkal inkább a gondoskodás, az odafigyelés és az elismerés mércéje, ezért egy visszautasított falat vagy egy érintetlen tányér könnyen személyes kudarcként, sőt elutasításként csapódik le, a bomba pedig ezután már könnyen robban.
De vajon miért pont az ünnepi étkezésekhez kapcsolódóan erősödik fel sok családban a stressz, a feszültség és a veszekedés? Hogyan kezeljük azt, ha valaki ragaszkodna a nagyi hagyományos receptjéhez, más viszont újítani szeretne vagy valamilyen allergia miatt speciális étrendet követ? És mit tegyünk, ha sehogy sem akar enni a gyerek? Az Alapvetés podcast eheti epizódjában ezekre a kérdésekre kerestük a választ Czecz Fruzsina gasztropszichológussal.










