Az elmúlt évtizedekben teljesen átalakult a karácsonyi ebédek és vacsorák menüje. Bíró Lajos séf szerint megmaradtak a hagyományos ételek is, például a hal, de már nem biztos, hogy mindig rántott pontyot, halászlevet vagy marinált halat esznek a magyarok. Mint mondta, a halászlé is átalakult, lehet például készíteni korhely hallevest, vagy akár marseille-i hallevest kétféle kagylóval, rákkal a hal mellett.
Habár az alapanyag, így hagyományosan szentestére a hal megmaradt, de mindenki a saját kedvencét teheti be a karácsonyi menübe
- közölte Bíró Lajos.
A séf megpróbálta a várható étkezési trendeket is megjósolni: véleménye szerint a töltött káposzta megmarad, azt nem kell félteni. Elmesélte, náluk a családban szenteste mindig halászlé volt rántott ponttyal. Utóbbiból a maradékot hagymás, olajos, ecetes lében megmarinálták, a halászlé maradékából pedig halkocsonya lett 25-én reggelre, de ebédre már töltött káposzta volt, netán tyúkhúsleves, sült kacsa, tört krumpli és őszibarackbefőtt. Mint mondta, ugyan mostanra már visszaszorultak ezek a hagyományos ételek, a lényeg, hogy karácsonykor a család jól érezze magát, és mindenki azt főzze, amit nagyon jól tud, nem érdemes új dolgokkal kínlódni.
A karácsonyi étkezések során azonban az egyik legfontosabb szabály a mértékletesség, hiszen még a legfinomabb falatokból sem lehet büntetlenül túl sokat enni.










