Célegyenesben: milliók dolgoznak a terített karácsonyi asztalért

Célegyenesben: milliók dolgoznak a terített karácsonyi asztalért

agrarszektor.hu
A karácsonyi időszak különleges kihívásokat állít az Európai Unió élelmiszer-ellátási láncának minden szereplője elé. A fokozott kereslet kielégítése a termelők, feldolgozók és logisztikai szolgáltatók közötti hatékony együttműködést igényli. A hagyományos ételek iránti kereslet megőrzése mellett az iparágaknak egyre nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a fenntarthatóságra és a változó fogyasztói igények kiszolgálására, hogy az ünnepi asztalok gazdagon terítették maradjanak Európa-szerte.

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Szerezze meg jegyét most még Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

Az Európai Unió tagállamaiban tradicionális ünnepi ételek és alapanyagok kerülnek az ünnepi asztalokra, amelyek előállítása és logisztikai biztosítása nagy kihívás elé állítja a termelőket és a feldolgozókat.

Kiemelt szerepben a baromfi és a sertéshús

Az Európai Unióban a karácsonyi időszakban a baromfi, különösen a pulyka, valamint a sertéshús iránti kereslet jelentősen megnövekszik. A pulyka hagyományosan a brit és francia karácsonyi vacsorák központi eleme, míg Közép-Európában, például Németországban és Ausztriában a sertéshúsból készült ételek, mint a sült sonka és a kolbász, örvendenek nagy népszerűségnek.

Az exportpiacok is jelentős szerepet játszanak, hiszen a tagállamok között nagy volumenű kereskedelem zajlik, például lengyel pulykák kerülnek nyugat-európai asztalokra, míg spanyol sonkák egész Európában népszerűek.

Sosem látott kereslet a halak iránt

A haltermékek iránti kereslet is jelentősen növekszik decemberben, különösen az olyan országokban, mint Lengyelország, ahol a karácsonyi vacsora szinte elképzelhetetlen ponty nélkül. Skandináv országokban a lazac és a hering, míg a mediterrán térségben a különféle tengeri puhatestűek és kagylók kapnak kiemelt szerepet az ünnepi asztalokon.

Az EU halászati kvótái és szabályozásai ebben az időszakban különösen fontosak, hogy a fokozott kereslet mellett is biztosítsák az erőforrások hosszú távú megőrzését.

EZ IS ÉRDEKELHET

Maximumon az édesipar

A sütőipar és az édességgyártás szintén kulcsszerepet játszik a karácsonyi időszakban. Olaszországban a panettone, Németországban a Stollen, míg Franciaországban a bûche de Noël (karácsonyi fatörzs) a legnépszerűbb ünnepi sütemények.

A helyi termelők és feldolgozók mellett a nemzetközi kereskedelem is meghatározó, hiszen az alapanyagok, például a kakaó, jelentős része importból származik. Az ellátási láncok megszakadásának elkerülése érdekében az iparág folyamatosan dolgozik a logisztikai folyamatok optimalizálásán.

Friss zöldség és gyümölcs karácsonykor is

Az ünnepi ételek elkészítéséhez szükséges friss gyümölcsök és zöldségek iránti kereslet is megnövekszik decemberben. A burgonya, a káposzta és a sárgarépa, mint alapvető zöldségek mellett a déli gyümölcsök, például a mandarin, a narancs és a füge is keresettek.

A termelőknek ugyanakkor szembesülniük kell az energiaárak emelkedésével, különösen a fűtött fóliasátrakban termesztett zöldségek esetében, valamint az utóbbi években az ellátási láncban számolni kellett a szállítási költségek növekedésével is.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?