Ezek a módszerek tényleg működnek: ennyire egyszerű a pockok elleni védekezés

Ezek a módszerek tényleg működnek: ennyire egyszerű a pockok elleni védekezés

agrarszektor.hu
Amióta az ember mezőgazdasági növénytermesztést folytat, azóta vívja végtelen háborúját a kórokozók és kártevők különféle fajai ellen. A szántóföldi növények egyik legismertebb és legádázabb károsítója pedig nem más, mint az apró, egész évben aktív mezei pocok. A mezei pockok ellen többféleképpen lehet védekezni, léteznek mechanikai, biológiai és kémiai módszerek is az irtásukra. Idén pedig minden lehetséges módszerrel gyéríteni kell a populációjukat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mezei pocok(Microtus arvalis) a hörcsögfélék családjába tartozó apró, egész évben aktív rágcsáló, a szántóföldi növények károsítója. Egész Eurázsiában elterjedt, természetvédelmileg nem védett, nem fenyegetett faj. Magyarországon kártevőnek minősül, és mindenhol megtalálható, ahol mezőgazdasági művelés folyik. Ez a státusza két okra vezethető vissza:

  • Szinte bármilyen növényi anyagot megeszik, válogatás nélkül. Tápláléka nagy részét magvak, füvek, gyökerek, bogyók, gyümölcsök teszik ki, de lerágja a fiatal fák kérgét is, a kukoricacsövön felfutva pedig kirágja a szemet. Télen a az eltárolt terményt is károsíthatja. Ráadásul nem csak közvetlen, de közvetett károkat is okoz, ugyanis ürülékével szennyezi a terményeket, és betegséget is terjeszt.
  • Rendkívül gyorsan szaporodásik, évente akár 5-6, kedvező időjárási körülmények esetén akár 10 generáció is kifejlődhet egy év alatt. A megfigyelések szerint 3-6 évente olyan mértékben túlszaporodik, hogy tömeges vándorlásba kezdenek (gradáció). Később épp a túlszaporodás miatt kialakult stresszhatás következtében a populáció magától összeomlik, de addig rengeteg kárt tudnak okozni.

A gradációt leginkább befolyásoló tényezők a kemény hideg és a hótakaró hiánya, a meleg, száraz tavasz és nyár, ezek kedveznek a felszaporodásnak. Viszont télen az enyhe és a hideg periódusok gyakori váltakozása csökkenti az áttelelés esélyét. Az idei tél azonban enyhe volt, hótakaró és keményebb fagyok nélküli, épp ezért a pockok nagy számban teleltek át. A hatóságok az év elejé ki is adták a figyelmeztetést, amely szerint idén is érdemes lehet elgondolkodni a rágcsálómentesítésen.

EZ IS ÉRDEKELHET

A mezei pockok elleni védekezésnek vannak agrotechnikai, mechanikai, biológiai és kémiai módszerei is. Ezek közül az agrotechnikai és a biológiai megoldás megelőző jellegű, és tandemben is alkalmazható, a mechanikai pedig félig fizikai növényvédelem, félig rágcsálóirtás. A kémiai megoldásokra viszont nagyon szigorú előírások vonatkoznak, mi több, egyenesen tilos a mechanikai és biológiai védekezés mellett növényvédő szeres kezelést is folytatni.

Az agrotechnikai megoldások jellemzően talajművelési munkálatokból állnak, így például a forgatásból. Ezzel a pockok 20-30 centiméter mélyen húzódó járatai megsemmisülnek, és a rágcsáló kiszorul a tábláról. Ezek közé tartozik a pockok járatainak, fészkeinek mélyszántással való megsemmisítése, valamint a kedvező élőhelyeik tarlóhántással, pillangósok feltörésével, gyümölcsösökben a gyepes fasorok művelésével való megszüntetése.

A mechanikai védekezéshez sorolható a csapdázás, a facsemeték gyökerének dróthálóval való beburkolása, idősebb fák mellől a rendszeres hóeltakarítás. Alkalmazható még az az állatok agyonütése, a szeges henger vagy tárcsa alkamazása, de ezek magas munkaigényű folyamatok, leginkább csak akkor és ott használják, ahol a kémiai védekezés nem alkalmazható.

A biológiai védekezés a pockok természetes ellenségeinek, köztük is leginkább a ragadozó madaraknak a környékre csalogatása. Ez történhet az egerészölyvek számára és T alakú ülőfák kihelyezésével a földekre, vagy a baglyok számára műfészkek telepítésével a környékre. A madarakon kívül a borzok, menyétek, görények, rókák és hermelinek is ritkítják az állományt.

Magyarországon jelenleg két készítmény rendelkezik engedéllyel a mezei pockok elleni kémiai védekezésre. Ezek közül a cink-foszfid hatóanyagú Arvalin LR állandó engedéllyel rendelkezik, a klórfacinon hatóanyagú  Pocok Tox (korábban Redentin 75 RB) készítményre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szokott szükséghelyzeti engedélyt kiadni. Erre legutoljára a 2019. október 1-je és a 2020. január 31-e közötti időszak tekintetében került sor.

FONTOS, hogy ha kémiai védekezésre kerül sor a mezei pocok ellen, akkor a korábban kihelyezett T alakú ülőfákat el kell távolítani a földekről, hogy a ragadozó madarak ne mérgeződhessenek meg!

Az Agrárszektor megkereste a talajvédelemmel és növénykondícionálással foglalkozó Hechta Kft.-t is. Takács Attila, a cég ügyvezetője, növényvédelmi mérnök megerősítette, hogy az elmúlt hónapok időjárása nagyban kedvezett a pockok felszaporodásának, ami hamarosan kritikus méreteket ölthet.

Az idei enyhe télnek és a száraz tavasznak köszönhetően mostanra olyan erős lett a mezei pocok fertőzöttség, hogy a biológiai védekezés már nem elegendő

- mondta Takács Attila.

A szakember szerint az is elképzelhető, hogy a Nébih az év során újra kiadja a szükséghelyzeti engedélyt a Pocok Tox-ra. Ez ugyanis a madarakra kevésbé toxikus, azaz nem okozza az elhullásukat, továbbá a másodlagos toxicitása (mérgezett pocok elfogyasztásával okozott további mérgezés kockázata) is alacsony. Az előírt kockázatcsökkentő intézkedések betartásával elkerülhető, hogy a vadon élő emlősök vagy madarak állománya károsodjon. Ez utóbbi azért is különösen fontos, mert Magyarországon 2020-ban eddig már 77 állat pusztult el mérgezésben, köztük 9 fokozottan védett rétisas és 3, hasonló védettségi státuszt élvező parlagi sas, ahogy azt a National Geographic is megírta.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?