Ezt sokan nem tudják: most óriási károkat okozhatnak a figyelmetlen gazdák

Ezt sokan nem tudják: most óriási károkat okozhatnak a figyelmetlen gazdák

agrarszektor.hu
A magyarnovenyorvos.hu arra hívta fel a növényvédelmi szakirányítók figyelmét, hogy a napraforgó virágzásának idején a méhek a csemegekukoricát, és esetleg más növényeket (kabakosokat, magnak vetett hagymát stb-t) is aktívan látogatják. Éppen ezért fontos, hogy mindenki maximálisan betartsa a 43/2010 (IV.10.) rendelet 15.§-ában írtakat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nemcsak arra kell figyelemmel lenni, hogy a permetezett táblában milyen a kultúrnövények fenológiai állapota, hanem arra is, hogy a táblán belül található gyomok vagy a permetezett táblával szomszédos kultúrák virágoznak-e? Tóth Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) szaktanácsadója a magyarnovenyorvos.hu oldalán arra is felhívta a figyelmet, hogy a levéltetvek által kiválasztott mézharmat is rendkívül vonzó a házi méhek számára.

Felmerülhet kérdésként az is, hogy milyen szabályok érvényesek a virágzó, de a méhek számára közömbös kultúrák permetezése esetén? A szakember szerint nem szabad elfeledni, hogy például a paradicsom vagy a burgonya méhek számára ugyan nem vonzó, de a vadon élő beporzók némelyike látogatja őket, ez az oka annak, hogy az említett jogszabály nem különbözteti meg az egyes növényállományokat ebből a szempontból.

További érdekesség az is, hogy az intenzíven öntözött táblák növényeinek levélfelületeire ebben az aszályban úgy tekintenek a méhek, mint egy természetes itatórendszerre, éppen ez volt az oka annak, hogy néhány évvel ezelőtt pritamin paprika helytelen permetezését követően méhmérgezés volt tapasztalható. Tóth Péter arra kérte a növényvédelmi szakirányítókat, hogy ne feledjék el, hogy az elkésett és szakszerűtlenül végrehajtott védekezésekkel nemcsak a méheket, vagy a vadon élő beporzókat károsíthatják, de az időközben a táblára betelepült hasznos élő szervezetek (katica és fátyolka egyedek) létszámát is tönkre tehetik.

A szaktanácsadó megjegyezte, hogy van még valami, amiről a fent idézett jogszabály nem tesz említést. A szakemberek megfigyelései szerint a méhekre nem jelölésköteles növényvédő szer kombinációk (és itt nem csupán az acetamiprid és tiakloprid hatóanyagoknak a tebukonazollal történő kombinációira kell gondolni), nagy hőségben 30 Celsius-fok fölött történő alkalmazása is okozhat problémát a méhészetek számára. Ennek megfelelően az OMME arra kért minden érintettet, hogy ezt figyelemben tartva végezzék munkájukat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?