Hatalmas fordulat az európai báránypiacon: két éve nem voltak ilyen magasak az árak

Hatalmas fordulat az európai báránypiacon: két éve nem voltak ilyen magasak az árak

agrarszektor.hu
A bárányárak tovább emelkedtek az elmúlt héten, ezzel az EU átlagértékei most a 2018 májusa óta rögzített legmagasabb árszintet érték el.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A bárányhús iránti kereslet továbbra is igen élénk, a piacokat az elmúlt hetekben az Eid-al-Adha muzulmán fesztivál jelentősen élénkítette - írja a Nemzeti Agrárgazdaság Kamara (NAK). Ennek igen szembetűnő bizonyítéka, hogy az elmúlt hetekben a román bárányárak több mint kétszeresére emelkedtek a közel-keleti és észak-afrikai országok élőbárány iránti keresletére reagálva. Ugyanez a tényező játszott szerepet a brit bárányárak emelésében, amely árfelhajtó hatást fejtett ki azoknak az országoknak a piacain is, amelyek a brit bárányt importálják.

A nehézbárány átlagára az EU-ban a 2020. július 26-ával záruló, 30. héten 592,59 Euró/100 kg volt, mely a legmagasabb érték, melyet 2018 májusa óta − azaz több, mint két éve − rögzítettek. Az EU-27 piacai akár kifejezetten hosszú ideig is tarthatják ezt a jelenleg kialakult magas árszintet, tekintettel arra, hogy a 2018 tavaszán rögzített árcsúcs kialakulásához nagyrészt akkor az Egyesült Királyság piacának növekedése vezetett. A 29. heti árakhoz viszonyítva a francia árak 1,1%-kal emelkedtek, és elérték a 671 Euró/100 kg értéket, míg a spanyol (600 euró/100 kg) és az olasz (509 euró/100 kg) árak változatlanok maradtak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?