Itt a döntés: ismét madárinfluenza-mentes lett Magyarország

Itt a döntés: ismét madárinfluenza-mentes lett Magyarország

agrarszektor.hu
Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) vonatkozó előírásai szerint Magyarország 2020. szeptember 8-án visszanyerte madárinfluenzától mentes besorolását. A teljes országra vonatkozó kedvező státusz elismerését követően sorra nyílhatnak újra az egyes harmadik országi piacok a magyarországi élő baromfi és baromfitermék-szállítmányok előtt. A márciusi járványkitörésben érintett megyékben szeptember 14-től megszűnik a szállításokat megelőző kötelező tampon vizsgálat, azonban az újabb járványkitörés elkerülése érdekében a telepek újratelepítése továbbra is csak szigorú kontroll mellett történhet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az utolsó madárinfluenza miatti területi korlátozást 2020. július 10-én oldotta fel az állategészségügyi hatóság. A belföldi és az Európai Unióba történő kiszállítások ettől kezdve zavartalanul folyhattak, olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán. Az ország teljes területének madárinfluenza-mentes státuszát - az OIE előírásainak megfelelően - 2020. szeptember 8-tól nyertük vissza. A kedvező besorolásról Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos hivatalos levélben tájékoztatta valamennyi partnerország illetékes hatóságát a korábban hozott importkorlátozások feloldása érdekében. A harmadik országokkal kapcsolatos naprakész kereskedelmi információk elérhetőek a Nébih honlapjának vonatkozó aloldalán. Lényeges változás, hogy a mentes státusz visszanyerésével szeptember 14-től a szállításokat megelőző tampon vizsgálatok alkalmazása már nem kötelező.

A nemzetközi besorolás változása mellett is fontos hangsúlyozni, hogy a járványvédelmi minimum feltételeket tartalmazó 3/2017-es országos főállatorvosi határozat jelenleg is érvényes. A baromfikat továbbra is zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt zárt helyen kell tárolni. Az előírás célja, hogy csökkenjen a vadmadaraktól való fertőződés lehetősége. A madárinfluenza járvány során érintett gazdaságok újratelepítésére a Baromfi Termék Tanáccsal (BTT) együttműködve új eljárásrend is készült. Ennek értelmében, az újabb járványkitörés elkerülése érdekében, kizárólag a BTT és az állategészségügyi hatóság által is jóváhagyott telepeken történhet meg az újratelepítés. Az előírást megszegők nem csak bírságra számíthatnak, hanem az állami kártalanítási rendszerből is kizárják őket.

Madárinfluenza összefoglaló - 2020.

2020 januárjában 3 Komárom-Esztergomi megyei és 1 Hajdú-Bihar megyei baromfitartó gazdaságban igazolták a vizsgálatok a magas patogenitású madárinfluenza H5N8 törzsének jelenlétét. 2020. március 25. és június 5. között Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyében a Nébih laboratóriuma összesen 269 baromfiállományban mutatta ki a betegség jelenlétét. Az intézkedések során 2020-ban több mint 5 millió állatott kellett leölni. A járványvédelmi szabályokat betartó, felelősen gazdálkodó tulajdonosoknak állami kártalanítás jár, amelyek több mint 90%-át, összesen 12,6 mrd Ft-ot, már kifizetett a Nébih.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?