Súlyos csapást mérhet az európai báránypiacra a megállapodás nélküli Brexit

Súlyos csapást mérhet az európai báránypiacra a megállapodás nélküli Brexit

agrarszektor.hu
Az elmúlt héten az európai bárányárak kis mértékben csökkentek, ugyanakkor a piacok továbbra is erősek maradtak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A juhhús iránti kereslet számos tagállamban enyhült az elmúlt hetekben, azonban a kínálat − a korábbi hetekhez hasonlóan − továbbra is szűkös maradt, mely az árakat történelmileg nagyon magas szinten tartja - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A nehézbárány átlagára az EU-ban a 2020. szeptember 13-án záródó, 37. héten 591,9 euró/100 kg volt, ami 0,4 %-os csökkenést jelent az héttel korábban rögzített (594,5 Euró/ 100 kg) értékhez képest. Ez az érték azonban továbbra is az idén jelentett harmadik legmagasabb heti ár, amely mintegy 16 %-kal haladja meg az előző év azonos időszakában rögzített árszintet.

Az EU piacán az Egyesült Királyságból származó behozatalra vonatkozó korlátozások 2021. január 1-jétől történő bevezetésének veszélye továbbra is fennáll, mivel úgy tűnik, hogy az Egyesült Királyságnak az egységes piacról megállapodás nélküli kilépésének kockázata egyre nő. A "no deal" Brexit az EU-vámok teljes bevezetését vonná maga után az Egyesült Királyságból történő bárányhús-behozatalra, és akár az állatállományok behozatalának ideiglenes blokkolását is előidézheti, ha az Európai Bizottság a megegyezés nélküli kilépést követően késedelmesen veszi fel az Egyesült Királyságot az úgynevezett harmadik országbeli engedélyezett beszállítók listájára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?