Meglepő számok: ennyi gímszarvasbikát lőttek ki idén a magyar vadászok Zalában

Meglepő számok: ennyi gímszarvasbikát lőttek ki idén a magyar vadászok Zalában

MTI
Az őszi vadászati szezonban terítékre került gímszarvasbikák több mint felét hazai vadászok ejtették el Zala megyében, közölte Lázár Attila, a Zala Megyei Kormányhivatal vadászati és halászati szakügyintézője az MTI-vel hétfőn.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A korábbi években a gímszarvasbikák jelentős részét külföldi bérvadászok lőtték ki, a tavalyi trófeabírálaton bemutatott 1085 példány mindössze 26%-át ejtették el hazai vadászok. Az idén, az ősz első két hónapjában 854 gímszarvasbika trófeát bíráltak el, több mint 20%-kal kevesebbet, mint a 2018/2019-es vadászati év azonos időszakában, ismertette Lázár Attila.

A trófeák 66%-a (563 trófea) lett érmes, amelyből 94 példány szerzett aranyérmet. A megyében tíz kiemelkedő képességű gímbika került terítékre, a trófeák 230 nemzetközi pontot meghaladó értéket értek el. A szakszerűtlen elejtés aránya 8,6%-os volt, jelezte a szakügyintéző. Ismertetése szerint a legnagyobb, 14,57 kilogramm trófeasúlyú gímszarvasbikát Nagyhorváti határában, a Pacsai Vadásztársaság területén ejtették el, a Héthatár Vadásztársaság területén, Orosztony környékén pedig egy 15 esztendős, 13,30 kilogramm trófeasúlyú példány került puskavégre. A top tíz példányból hetet, köztük a legnagyobb trófeasúlyú gímszarvasbikát hazai vadászok lőtték ki.

Az interneten közzétett vadászati árjegyzék szerint a Zalaerdő Zrt. vadászterületén a gímszarvasbika kilövése 12 kilogramm trófeasúlytól 17 300 euróba kerül. Lázár Attila összegzése szerint október 27-ig a kilőhető gímbikák 45%-át ejtették el, míg tavaly ugyaneddig csaknem 58% került terítékre. Az április 15-től szeptember 30-ig tartó őzbakvadászaton 1731 példányt bíráltak el, 128-cal kevesebbet, mint tavaly.

A 2020/2021-es vadászati évben 6700 gímszarvas, 5700 őz, valamint az állomány csökkentése és az afrikai sertéspestis továbbterjedésének megakadályozása érdekében rekordszámú, csaknem 19 ezer vaddisznó kilövését - a tavalyi darabszám 150%-át - hagyták jóvá. Győrvári Attila megyei fővadász elmondta, a vaddisznó elejtésére kiírt kvóták 40%-át szeptember 30-ig kellett teljesíteni, a kilövésekben a hivatásos vadászok mellett a vadásztársaságok tagjai is részt vettek. Jelezte, hogy a koronavírus-járvány miatt a külföldi vadászok kisebb számban tudtak részt venni a vadászatokon. Az ősz első két hónapjában (nagyrészt osztrákoknak) 384 vadászati engedélyt adtak ki, csaknem 60%-kal kevesebbet, mint a tavalyi év azonos időszakában. A hazai vadászoknak Zalában 2658 vadászjegyet érvényesítettek.

Győrvári Attila kitért arra is, hogy a vadgazdálkodóknak az export csökkenése miatt további bevételkiesét jelent. A szarvashús felvásárlási ára kilogrammonként a tavalyi ezer forintról 500 forintra csökkent, a vaddisznóhúst kilogrammonként átlagosan 100 forintért tudják értékesíteni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?