Horror Tokajban: óriási ökológiai pusztítást végzett a rosszkor végzett iszapkotrás

Horror Tokajban: óriási ökológiai pusztítást végzett a rosszkor végzett iszapkotrás

agrarszektor.hu
Érthetetlen módon a halak, kétéltűek és más gerinces állatok telélési időszakában kezdték meg az Ively-ér kotrását. A kihányt iszapban rengeteg elhullott élőlényt találtak, a rendőrség már nyomoz az ügyben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szeptemberben hirdették ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság közbeszerzésének eredményét a taktaközi-öntözőrendszer rekonstrukciójára. A feladat része a csatorna megtisztítása, amely a környék cserjeirtásával, fakitermeléssel és egy közel 5 kilométeres szakaszon az iszap mederből való kitermelésével jár. A feladat elvégzésére 68,5 millió forintot költenek, írta meg a napi.hu.

A tényleges érték, amit az ország megfizet ezért a tevékenységért várhatóan ennél jóval magasabb lesz: a mederkotrást a téli időszakban már el is kezdte a kivitelező cég, ami jelentős ökológiai pusztítással jár. Sok kétéltű, halak, rovarok, más puhatestű és gerinces állatok ilyenkor telelnek ugyanis, vagyis sokuk beássa magát az iszapba, vagy a parti talajba vájt üregekbe húzódik vissza.

A Tokaji Természetvédelmi Egyesület (Totem) már a munkálatok elején figyelmeztetett, hogy nyáron, amikor az iszapban kevesebb élőlény van, ideálisabbak a körülmények a munkálatokhoz, de most már arról kell beszámolniuk, hogy jelentős pusztítást okozott a kivitelezés. Facebook-bejegyzésükben megírták, hogy sok állatnak már csak a maradványait tudták kimutatni, mert vagy a területen vadászó madarak, vagy a vizes élőhely melletti úton közlekedő autók végeztek a félig megdermedt, és a parton vergődő egyedekkel. Mivel ismét kimutatható volt a védett fajok közvetlen és közvetett úton történő tömeges károsítása, illetve a gerinces fajok esetében az egyedek kínzása, tájékoztatták a 112-t.

A természetvédők képeket is közzétettek az elhullott élőlényekről, amelyeken látható például egy elpusztult vöröshasú unka, vagy egy elpusztult réti csík is. Az állatok mind védettek. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a történtekkel kapcsolatban jelezte, hogy a Szerencsi Rendőrkapitányság természetkárosítás bűntett miatt rendelt el nyomozást, és szakértők bevonásával vizsgálja az eset körülményeit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?