Különleges módszerekkel védik a madarakat az áramütéstől Magyarországon

Különleges módszerekkel védik a madarakat az áramütéstől Magyarországon

agrarszektor.hu
Idén tavasszal is a madarak védelmére kihelyezett fészektartókkal várja a gólyákat az E.ON Hungária Csoport. Korábban összesen 4 399 védőeszközt telepítettek, idén márciusra újabb 48 került fel az oszlopokra az energiacég szolgáltatási területein. A már meglévő fészektartókat ellenőrizték, ha kellett cserélték a szakemberek, hogy a visszatérő madarak biztonsággal használhassák azokat és az áramellátás zavartalanságát se veszélyeztessék.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az élővilágot kímélő, fenntartható és biztonságos energiaellátás megvalósításáért dolgozik idén is az E.ON Hungária Csoport, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a nemzeti park igazgatóságok szakembereivel együttműködve. A lakosságtól érkező és szakértői javaslatok alapján választották ki azt a 48 helyszínt, ahova az E.ON újabb fészektartókat helyezett el. A védőeszközöket a vállalat munkatársai rendszeresen karbantartják, és szükség szerint cserélik. A munkákat főként januárban és februárban végezték el, hogy a madarak visszaérkezésére minden készen álljon. Az új fészektartókra fonott fészekalap is került - így azok még vonzóbbak jövendő lakóik számára. A beavatkozások során a régi gólyafészektartókat is ellenőrizték és javították. A régebbi, akár évtizedes fészkek több mázsásra is hízhatnak, és veszélyessé válhatnak, ezek új, fonott fészekalapot kaptak.

A kikelt gólyafiókák védelmére a fészek környezetében lévő hálózati elemekre szükség szerint burkolatot tesznek az E.ON szakemberei, emellett kiülőket szerelnek fel, hogy távol tartsák a madarakat az oszlopok veszélyes részeitől Kiemelt esetekben az energiacég a meglévő légvezetékek föld alá helyezésével óvja az élővilágot. Túrkeve-Dévaványa között tavaly ősszel kezdődött meg a munka, hogy a térségben fészkelő túzokok megóvása érdekében egy 18 km-es szakaszon megszüntessék a légvezetékeket. Az első, 3,5 km-en már elkészült az új földkábel, jelenleg a használaton kívüli oszlopokat bontják. A túzokvédelmi projekt az idei évben újabb szakaszokkal folytatódik. Az E.ON Hungária Csoport folyamatosan építi be a jelenleg ismert, madarakat védő megoldásokat hálózatain, miközben a madárvédelmi szakemberekkel együttműködve új, innovatív eszközök fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektet.

Fészektartó felszerelése (Fotó: E.ON)

Az energiacég néhány hete kezdte meg egy, a villamos hálózatokon nagy számban használt berendezés, az oszlopkapcsoló új, madárbarát típusának gyakorlati tesztjét három helyszínen. A Kaposvári Villamossági Gyár Kft. fejlesztő mérnökeivel és természetvédelmi szakemberekkel, köztük a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósággal közösen újragondolt eszközt a hagyományoshoz képest "fejjel lefelé“ szerelik fel, így nem érhető el a madarak számára olyan pont, ami veszélyeztetné őket.

Tavaly nyár óta egy másik madárvédelmi eszköz gyakorlati tesztje is zajlik a Hortobágyon. A Kaposvári Villamossági Gyárral, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósággal a madarak védelmére közösen kidolgozott új burkolatokat vizsgálják. Az E.ON szakemberei 10 helyen helyeztek el új típusú burkolatot a függőleges helyzetű oszlopkapcsolókra. Egy éven keresztül az együttműködő szervezetek folyamatosan figyelik az eszközök működését és az összegyűjtött tapasztalatok értékelése után, várhatóan idén ősszel döntenek arról, hogy a megoldás tömegesen alkalmazható-e.

(A cikkben szereplő képek és a videó az E.ON tulajdonát képzik.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?