Már nem a ponty a tavak sztárja: ez a hal taszította le trónjáról a magyarok kedvencét

Már nem a ponty a tavak sztárja: ez a hal taszította le trónjáról a magyarok kedvencét

Bõle István
Kezdődik a szezon a halgazdaságokban. Ezekben a napokban töltik fel a tavakat friss folyóvízzel és hamarosan hozzáfognak a telepítésekhez is. A halfajok közül már nem biztos, hogy a ponty ígéri a legnagyobb és legbiztosabb bevételt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Tiszafüred határában gazdálkodó Tisza-tavi Halászati Kft. nagy felújítást végzett a halastavain az elmúlt hónapokban. Az ilyen munka tizenöt-húszévente esedékes, ha a tenyésztők meg akarják őrizni a halhús kiváló minőségét. Szárazra szikkasztották a medreket és eltávolították az évtizedek alatt felgyülemlett iszap utolsó köbméterét is. Gyérítették a vízi növényzetet. Visszaállították a partvédelem és a műtárgyak eredeti állapotát. Teljes fertőtlenítést végeztek. Most olyan új állapotban van a terület, mint amikor húsz évvel ezelőtt először töltötték fel vízzel. A százmilliós beruházást a vállalkozás állami vagy uniós támogatás nélkül, kizárólag saját forrásból finanszírozta. 

A vállalkozás kezelésében lévő tavak feltöltése március 15-én kezdődött meg Tisza vízzel az ország egyetlen függő csatornájából, a Tiszaörvénynél a folyóból kiváló Kenderesi csatornából.

A Tisza vize a legjobb idehaza a halneveléshez. Tizenegynéhány évvel ezelőtt még igencsak megkérték az árát az ideszállított víznek, akkor ez jelentős tételként szerepelt a költségeink között. Nagyban segíti a hazai halgazdaságokat, hogy most mindössze 7 ezer forint a térítési díj halas tavi hektáronként

 - árulta el saját tapasztalatai alapján az Agrárszektornak Bajor Imre a Kft. tulajdonos ügyvezetője. 

A telepítés április első napjaiban kezdődik majd. A halivadékokat már megvásárolták. Most kétdekás, un. egynyaras növendékek kerülnek a friss vízbe, mégpedig hektáronként 3 ezer apróság. Velük egy időben érkeznek a hatvan-nyolcvandekás tenyész uszonyosok is. Ez utóbbiak 70 százaléka pikkelyes, 30 százaléka pedig tükörponty. A következő évek szaporulatáért felelős állatokból hektáronként ezer kerül a vízbe. A tavakba a legkisebb halivadékokból, a lárvákból május-június hónapokban telepítenek majd sok ezer egyedet. A legnagyobb mennyiségben ponty érkezik ehhez a tenyésztőhöz. De ragadozó halivadékokat is beszereztek: túlnyomó részt, harcsát. Újdonság, hogy a korábbinál sokkal nagyobb mennyiségben tenyésztenek majd keszeget.

Forrás: MTI/Komka Péter
A felnevelt keszeg jelenlegi tavi átvételi ára kilogrammonként ezerkétszáz forint körül van, ugyanakkor a piaci ponty kilója most hétszáz forint körül ingadozik. A horgásztavak keresik borzasztóan nagy elánnal a keszeget. Nekünk pedig azért jó ez a megnövekedett vásárlási kedv, mert a ponttyal jól el van társbérletben. Persze, azzal is kell kalkulálnunk, hogy bizonyos mennyiség a ragadozók eledele lesz. Úgy tervezzük, hogy ennek a kishalnak a bevételéből tudjuk fedezni a halgazdaság alkalmazottainak a bérét

- magyarázta lapunknak Bajor Imre. 

A tiszafüredi vállalkozás háromnyaras keszegeket értékesít. Az első két évben túlnyomórészt planktonokon él ez a halfajta. A takarmányt jelentő egysejtűek szaporításában nagy gyakorlata van az itteni szakembereknek. Az ehhez szükséges alapanyag a szarvasmarhatrágya. Ezt április elejétől júniusig adagolják a tavakba. Szemes takarmányra az utolsó esztendőben van szükségük a keszegeknek. Bajor Imre biztos abban, hogy a takarmányoknak az utóbbi hónapokban tapasztalt árugrása az ő gazdaságuk költségeit is megnöveli majd. Az egy évvel ezelőtt még mázsánként 3500-4000 forintos kukorica, és az akkoriban ugyanebben az árban lévő, a halak fő táplálékát jelentő tritikálé, most ezen a környéken 6500 és 7000 forint körüli áron vásárolható meg. Egyébként ebben a gazdaságban csak szeptembertől kapnak kukoricát a pontyok, addig tritikáléval etetik őket. Ez a módszer a garancia arra, hogy ne zsírosodjanak el a halak. Az átteleltetett halaknál viszont cél a halzsír felszaporítása. Ugyanis ezt használják fel először a téli időszakban és így a halhúsból tavaszig nem veszítenek.

A napokban kihelyezett kétnyaras pontyok mintegy 30 százalékát már július-augusztus hónapokban eladják, a maradékból, ebből a gazdaságból 300 mázsa kerül a karácsonyi halvásárra. Mintegy 250 mázsát telelteknek, tavasszal pedig ebből lesz a horgásztavak utánpótlása. A Tisza-tavi Halászat Kft. maga is üzemeltet egy horgásztavat. Az ügyvezető az Agrárszektornak elmondta, hogy a pandémiás időszak kezdete óta csúcsforgalom van a horgászhelyeiken. A beengedhető horgászbotosok száma természetesen náluk is korlátozott. Az érkezők a kapu előtt kártyát húznak és a sorszámnak megfelelően nyernek bebocsátást a tópartra. Reggel 7 órakor nyitnak. Nem egyszer előfordult az elmúlt hetekben, hogy az első horgászvendégek már fél ötkor letáboroztak a sorompó előtt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?