Válaszok kérdéseinkre: Nyúlban az igazság!

Válaszok kérdéseinkre: Nyúlban az igazság!

Takarék Agrár24
Blogbejegyzésünkben a nyúltenyésztés kérdéskörébe kaphatunk betekintést Keller István nyúltenyésztő gazdálkodóval készített interjú révén.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarországon a nyúltenyésztésnek régi hagyományai vannak. Az árutermelő nyúltenyésztés és az export az 1960-as évekre nyúlik vissza. Kezdetben a termelés óriási ütemben növekedett egészen a 80-as évek végéig, amikor a magyar termelés már meghaladta az évi 35 ezer tonna élősúlyt.

Az elmúlt évek során a kistermelői nyúlfelvásárlás gyakorlatilag megszűnt. Napjainkban a cégszerűen működő nyúltelepek adják az ország 4,5 milliós vágónyúl termelését. A Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács tervei szerint 2022-re a nyúltenyésztők 7 millió vágóállatot állítanának elő. Jelenleg az országos anyanyúl létszám 85 ezerre tehető, körülbelül 60-70 nagyüzemi nyúltelepről kerülnek ki az állatok a két hazai vágóhídra.

A nyúltenyésztés kifejezetten exportorientált ágazat, a hazánkban előállított, évi több mint tízezer tonna nyúlhús 97-98 százaléka külföldi fogyasztókhoz kerül. Magyarország Európa legnagyobb nyúlhúsexportőre: több mint tízezer tonna nyúlhúst szállít elsősorban Svájcba, Németországba, a Benelux-államokba, Olaszországba, illetve a Távol-Keletre.

Hogyan és mikor került kapcsolatba a mezőgazdasággal és különösképpen a nyúltenyésztéssel?

A mezőgazdasággal a 90-es évek közepén kerültünk kapcsolatba. Kertészeti kultúrákkal kezdtük mezőgazdasági tevékenységünket, paradicsom, sárgarépa, cékla és csemegekukorica termesztésével. Mivel a kertészeti tevékenység kimondottan munkaerőigényes ágazat, később a munkaerőhiány következtében kénytelenek voltunk váltani szántóföldi kultúrák termesztésére. A nyúltenyésztésbe húsz évvel ezelőtt vágtunk bele, abban az időben egy meglévő épületet alakítottunk át istállóvá.

Akkor még 300 darab anyanyúllal kezdtünk, de köszönhetően a Takarékbank és jogelődjeinek a belénk fektetett bizalmának, lehetőségünk nyílt folyamatosan fejleszteni, beruházni. Így mára az állományunk 3 200 anyanyulat számlál.

Említette, hogy a nyúltenyésztést szarvasmarhahízlalás és növénytermesztés is kiegészíti. Gazdálkodásuk kapcsán melyik tevékenység milyen súllyal részesül?

A helyi és gazdaságunk adottságainak köszönhetően a szarvasmarhatartással tudtunk bővíteni tevékenységünket, legelőink és kaszálóink kimondottan alkalmasak szarvasmarha hízlalásra. Jelenleg 80 darab Limusine fajtájú tehénnel és annak szaporulatával rendelkezünk. Mindemellett szántóföldi növénytermesztést is végzünk a gazdaságban, ahol az állattartásból származó trágyának jó helye van, ugyanakkor a fő profilunk még mindig a nyúl hízlalás.

A nyúltenyésztés tekintetében, hogy jellemezné a piacot, mik lehetnek a kitörési pontok?

Ahogy már említettem, közel 20 éve foglalkozunk nyúltenyésztéssel. Nehéz helyzetek, időszakok voltak és valószínűleg a jövőben is lesznek, mindazonáltal gazdaságunk szerkezetéből fakadóan az egyes ágazatok - nyúl és szarvasmarhahízlalás, valamint szántóföldi növénytermesztés - a legtöbbször kisegítik egymást. Jelenleg a helyzet stabilnak mondható, ugyanakkor takarmány árak meredek emelkedése és annak tartóssága könnyedén megváltoztathatja a kilátásokat. Ennek ellenére családi gazdaságunkban mindig a kiszámítható termelésre törekszünk.

Mezőgazdasági tevékenység kapcsán is gyakran felmerül az utódlás kérdése, a fiatal generáció fokozatos bevonása a gazdaság életébe, a termelésbe. Az Önök esetében ez mennyire megoldható?

A gazdaság átadás és átvétel nem egyszerű feladat, de a fiatal generáció folyamatos bevonásával arra törekszünk, hogy ez minél zökkenőmentesebben megvalósulhasson. Jelenleg is együtt dolgozunk, ami a feladatokat illeti, azokat igyekszünk egymás közt leosztani. Az egyik fiam a termelésben a másik pedig az adminisztratív tevékenységben találta meg önmagát.

Fotó: Keller István és fia

A legutóbb megvalósított beruházásuk a tartástechnológia fejlesztése volt. Mennyiben segítette Önöket a finanszírozó bank szerepvállalása, illetve hogy vélekednek az üzem jövőbeni kilátásairól?

A nyulak tartástechnológiájának fejlesztése három évvel ezelőtt valósult meg, mely nagyban hozzájárul az eredményes működéshez és az üzem hatékonyságához. A jövedelemtermelés alapfeltétele a folyamatos korszerűsítés és hatékonyságnövelés, ezért továbbra is célunk a nyertes VP (Vidékfejlesztési Program) pályázataink megvalósítása. Ennek pénzügyi megvalósításában ismét a Takarékbank Agrárcentrum felkészült és hozzáértő csapatára szeretnénk támaszkodni. 

Forrás: az interjút Keller Istvánnal Dózsa Gergely készítette - Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58