A vírus sem fogott ki a pecásokon: rengetegen horgásztak a járvány alatt az országban

A vírus sem fogott ki a pecásokon: rengetegen horgásztak a járvány alatt az országban

agrarszektor.hu
Úgy tűnik, hogy még a koronavírus-járvány sem tudott kifogni a pecapiacon, hiszen már 750 ezer regisztrált horgászt tartanak számon Magyarországon, a számuk pedig egyre nő, bár már nem olyan ugrásszerűen, mint az elmúlt években. Bár a tavaly nyári hónapokban gyakorlatilag megrohamozták az emberek a vízpartokat - és ennek apropóján a horgászboltokat is - a lelkesedés és a fogyasztás az év utolsó harmadára visszatért a 2019-ben tapasztaltakhoz és ez a tendencia figyelhető meg azóta is. A pecázás évek óta igazi aranykorát éli.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarországon jelenleg több mint 750 ezer a regisztrált horgászok száma, amely 2014 óta gyakorlatilag megduplázódott. A szám még mindig növekszik, de már lassabban, a koronavírus-járvány ebben nem okozott kiugrást. Rendszeresen több mint félmillió ember horgászik, egy évben átlagosan 16-18 napot. Idén várhatóan a 10 milliót is átlépi a regisztrált horgásznapok száma, amely 2020-ban még csak 9,4 millió volt, így ezen a téren is emelkedő tendencia rajzolódik ki. A regisztráltak között 78 ezer nő és nagyjából ugyanennyi gyermek és ifjúsági horgász van - írja a Világgazdaság.

EZ IS ÉRDEKELHET

A lapnak Dérer István, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) főigazgatója elárulta, hogy gyakorlatilag egy 40 milliárd forintos piacról van szó. A horgászok számának megugrása elsősorban az ágazat kifehérítésének, illetve annak volt köszönhető, hogy ingyenessé vált az állami horgászvizsga. Ma már több, mint 1600 ponton értékesít állami okmányokat a MOHOSZ, a szövetség által felállított rendszert pedig a magántavak tulajdonosai is előszeretettel használják, hiszen nekik sem árt tudni, kik pecáznak a területükön. A horgászboltok bevételén is jól látszódik, hogy egyre inkább növekszik a kereslet: az egyik üzlet augusztus elején közzétett 2020-as pénzügyi beszámolója szerint 30 százalékkal megnövelte bevételét a 2019-es évhez képest. Egy másik bolt is hasonló sikerről számolhatott be, hiszen nagyjából 20 százalékkal több árbevételt és nagyobb adózott eredményt tudhat magáénak.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?