Aggasztó, ami az európai vágóhidakon zajlik: meglepő adatok láttak napvilágot

Aggasztó, ami az európai vágóhidakon zajlik: meglepő adatok láttak napvilágot

Erős hullámzást mutat a vágóhidak működése az Európai Unióban az utóbbi hónapokban. Az Eurostat legfrissebb adatai szerint 2020 októberében és novemberében stabilan nőtt a vágóhidakon leölt sertések mennyisége, ám ez decemberre több helyütt is visszaesett. Idén januárban és februárban egy komolyabb visszaesés volt megfigyelhető a vágóhidak termelésében, amit márciusban egy erős megugrás követett, de ezután ismét az év eleji szint közelébe álltak vissza a számok.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2020 októberében és novemberében felpörögtek a sertéseket feldolgozó vágóhidak az Európai Unióban - derült ki az Eurostat adatbázisából. Több országban decemberben is kitartott még a növekedés, majd januárban és februárban egy visszaesés volt tapasztalható a vágóhidak termelésében, amit előbb egy erős megugrás követett márciusban, majd egy lassú visszarendeződés. Az októberi-novemberi, illetve néhol még decemberi növekedés hátterében vélhetően a közelgő ünnepek álltak, és az, hogy a vágóhidak mindent megtettek, hogy ki tudják elégíteni a fogyasztói igényeket. Ugyanígy a márciusi kiugró eredményeket is a húsvéti időszakra való felkészüléssel lehet magyarázni.

Az Európai Unió vágóhídjain 2020 októberében 1981,2 ezer tonna sertést öltek le, ez novemberben a kiemelkedő 2050,1 ezer tonnára nőtt, decemberben pedig 2012,7 ezer tonna volt a sertésfeldolgozás. Januárban ez a szám 2018,5 ezer tonnára nőtt, majd februárban több mint 70 ezer tonnával csökkent, 1945,2 ezerre. Ezek után a márciusi csúcs 2173,4 ezer tonna volt, ahonnan áprilisra és májusra a tavaly októberi szint alá csökkent a vágások mennyisége, 2021. májusában alig 1878,1 ezer tonnányi sertést öltek le a vágóhidakon.

Az EU talán legnagyobb sertéshús feldolgozóinál, a spanyoloknál a nem véglegesített számadatok szerint tavaly októberben 436 ezer tonna vágott sertést termeltek a vágóhidak, ez novemberre felugrott 461,8 ezer tonnára, ám a decemberi termelés már nem érte el ezt a szintet. Egy erősebb január és egy gyengébb február után márciusban a spanyol vágóhidak 463,2 ezer tonnányi sertést vágtak le, de a rá következő két hónapban itt is az előző év végi szint alá csökkent a termelés, áprilisban 412,6, májusban pedig 421,9 ezer tonnányi sertést vágtak le. Hasonló számokat találhatunk Németország adatait vizsgálva. A német vágóhidak 2020 októberében 432 ezer tonna sertést vágtak le, és a termelés novemberben még nőtt egy keveset, de decemberre visszaestek 417 ezer tonnára. A következő két hónapban előbb 17 ezer tonnával nőtt, majd ugyanennyivel csökkent a vágások mennyisége, a márciusi csúcs pedig elérte a 451 ezer tonnát. A német vágóhidakban azóta viszont egyre kevesebb sertést vágnak, áprilisra bőven az októberi szint alá zuhant a termelés, májusban pedig folytatódott a csökkenés.

Az unió 3. legnagyobb sertésfeldolgozója Franciaország, ahol tavaly októberben a nem véglegesített adatok szerint 187,1 ezer tonna sertést vágtak a vágóhidakon. Meglepő módon itt novemberben volt egy komolyabb visszaesés, amit aztán egy erősebb december követett. Az év eleje ugyanazt a mintát mutatja, mint mindenhol, a márciusi csúcs során 204 ezer tonnányi sertést vágtak le, amit egy fokozatosabb visszaesés követett. Franciaország tekintetében vannak júniusi adatok is, ezek viszont ismét emelkedő tendenciát mutatnak, a vágóhidak termelése visszatért a tavaly októberi szintre. Franciaországtól épp csak egy kicsit maradt le Lengyelország, ahol az októberi 176,7 ezer tonnás termelés után a vágóhidak működése novemberben erősödött, majd kissé lecsökkent. A lengyel vágóhidak a márciusi csúcs során viszont csaknem utolérték a franciákat, 201,3 ezer tonnával. Áprilisban ehhez képest egy csaknem 25%-os visszaesés volt a vágóhidak működésében, 156,8 ezer tonnára esett vissza a termelés, ami májusban 162,6 ezer tonnára nőtt.

A magyar vágóhidak 2020 októberében 38,6 ezer tonna sertést vágtak le, ez novemberben 39,4 ezer tonnára, majd decemberben 39,9 ezer tonnára nőtt. Januárban 37 ezer tonna sertéshúst termeltek a magyar vágóhidak, ez minimálisan nőtt februárban, ám a márciusi csúcsot (42,1 ezer tonna) követően a hazai termelés is visszaesett kissé. Áprilisban 36,2 ezer tonna sertést vágtak a hazai üzemekben, de májusra 38,2 ezer tonnával már majdnem ismét elértük a tavaly októberi szintet, júniusban 39,2 ezer tonnával pedig meg is haladtuk azt. A magyar vágóhidak stabilan az Európai Unió középmezőnyébe tartoznak, és a magyarországi számokat vizsgálva az is megállapítható, hogy a hazai üzemek működése nem mutatott olyan mértékű hullámzást, mint a többi felsorolt tagállamokban.

A júniusi adatokból azonban még nem látszik az, hogy milyen kritikus helyzetbe került a magyar sertéságazati egyensúly. Egyre több helyről lehetett hallani, hogy a vágóhidak nem tudják tartani az év elején szerződésben rögzített átvételi gyakorlatukat sem a felvásárolt darabszámot, sem az átvételi árat illetően, ahogy azt az Agrárszektor is megírta.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?