Te is észrevetted, hogy megváltozott a madarak éneke? Megvan, mi áll a háttérben

Te is észrevetted, hogy megváltozott a madarak éneke? Megvan, mi áll a háttérben

MTI
Egyre halkabb és monotonabb lett a madarak éneke az elmúlt 25 évben Európában és Észak-Amerikában. Ennek oka a fajok eltűnése, az egyedszám csökkenése, amelyek hátterében az emberi tevékenység, például az intenzív mezőgazdaság áll - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szakemberek a Nature Communications című tudományos folyóiratban számoltak be eredményeikről.
Az Észak-Angliai Egyetem munkatársa, Simon Butler vezette kutatócsoport a Citizen Science Monitoring projekt keretében rögzített madárdalfelvételeket és madárészlelésekről szóló adatokat elemzett. A felvételeket és jelentéseket érdeklődő laikusok készítették 22 európai ország, valamint az Egyesült Államok és Kanada 200 ezer helyszínén. A vizsgálatban a Birdlife madárvédő szervezet osztrák munkatársai, Benjamin Seaman és Norbert Teufelbauer is részt vettek.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

EZ IS ÉRDEKELHET

A tudósok az információk alapján feltérképezték az elmúlt 25 év madárdalváltozásait az adott területeken. Szinte mindenütt csökkent az idők során a madárdal hangereje és változatossága is. Ennek oka, hogy a madarak faji sokszínűsége is fokozatosan visszaesett, az egyes madárpopulációk mérete csökkent. Ez a veszteség nemcsak a madárvilág számára fájdalmas, hanem az emberek számára is. A természet zajai ugyanis fontosak az egészség és a jóllét szempontjából is - hangsúlyozzák a kutatók.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?