Szlovákiával tárgyalt Magyarország: a hazai vadállomány jövője a tét

Szlovákiával tárgyalt Magyarország: a hazai vadállomány jövője a tét

MTI
Magyarország egyértelműen elkötelezett a természeti értékek megőrzése és az erőforrások fenntartható hasznosítása mellett, ezért fontos, hogy a vadállomány kezelésével kapcsolatban is folyamatos szakmai párbeszédet folytassanak szomszédainkkal és megosszák egymással a tapasztalataikat - emelte ki Zambó Péter, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős államtitkára Kistapolcsányban, Milan Kysel szlovák államtitkárral történt kétoldalú egyeztetésen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A minisztérium közleménye szerint az államtitkár emlékeztetett, hogy az alig egy hónappal ezelőtt zárult budapesti Természeti és Vadászati Világkiállításon megkezdett párbeszédet folytatja a két állam, magasabb szintre emelve a vadállomány kezelésével kapcsolatos párbeszédet. Hozzátette, erre azért van szükség, mert a természeti erőforrások kezelésével kapcsolatban a gazdálkodás jelentőségét még az Európai Unióban is sokan alábecsülik, vagy figyelmen kívül hagyják. Zambó Péter kiemelte, hogy fontos a párbeszéd, hiszen, a régióban hasonló helyzetekkel és feladatokkal szembesülnek, ugyanazon természeti és társadalmi környezetben gazdálkodnak.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kétoldalú megbeszélésen elhangzott, hogy az Agrárminisztérium kiemelten kezeli a vadállomány által okozott erdő- és mezőgazdasági vadkár kérdéskörét, amellyel kapcsolatban a magyar delegáció bemutatta az agrártárca és a szakmai szervezetek bevonásával a közelmúltban készített egységes vadkárbecslési útmutatók alkalmazásának eredményeit. Ehhez a kérdéskörhöz kapcsolódik az Agrárminisztérium azon induló programja, amelynek keretében az állami erdőgazdaságok területéről elbontják a funkciójukat betöltött, az élőhelyeket feldaraboló egykori vadvédelmi kerítéseket. A magyar agrárium, és azon belül a vadgazdálkodás számára új kihívást jelentenek az egyre nagyobb számban jelen lévő nagyragadozók, mint a medve, a farkas és a hiúz. Ezen a területen új szakmai együttműködés kialakítása a céljuk, amelynek keretében hasznosítani tudják a szlovák fél jelentős tapasztalatait.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?