Dögevő méhek tartják lázban a szakembereket: erre még ők sem számítottak

Dögevő méhek tartják lázban a szakembereket: erre még ők sem számítottak

agrarszektor.hu
Costa Rica rovarvilágának különlegességei közé tartoznak a keselyűméhekként ismert dögevő méhek. Most pedig egy újabb elképesztő felfedezést tettek a kutatók az állatvilágban. Laura Figueroa, a Cornell Egyetem rovarkutatója és társai friss tanulmányukban az állatok emésztőrendszerét vizsgálták.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az eredmények alapján a rovarok nemcsak nevükben és táplálkozásukban, hanem bélmikrobiomjukban is a keselyűkre emlékeztetnek. A csapat 159 példányt gyűjtött be, melyek pollent, döghúst vagy mindkettőt fogyasztottak. Az egyedek 9 nemzetség 17 faját képviselték -  írja a 24.hu a IFLScience alapján. A szakértők csalikat helyeztek ki, és meglepő felfedezésre jutottak. Quinn McFrederick, a Riverside-i Kaliforniai Egyetem munkatársa szerint a rovaroknak olyan kosárkáik vannak, amelyekben képesek elraktározni a húst, hasonlóan, ahogy pollenevő társaik a virágport.

Közeleg az agrárium kihagyhatatlan csúcsesemény - Agrárszektor Konferencia december 9-10-én

Már csak néhány nap, és kezdődik az év nagy agráreseménye, a siófoki Agrárszektor Konferencia. A kétnapos esemény az agrárgazdaság legaktuálisabb és legforróbb témáit vonultatja fel csaknem húsz kerekasztal-beszélgetésben és száz előadóval december 9-10-én. A rendezvényen az államigazgatási, a vállalati, a pénzügyi és a szakmai-érdekképviseleti szféra csúcsvezetőitől hangzanak el azok az információk, amelyeket a piaci szereplők felhasználhatnak jövő évi és hosszabb távú eredményes gazdálkodási döntéseikhez. Emellett a konferencia lehetőséget nyújt a kapcsolatépítésre és a networkingre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 9-10-én!

EZ IS ÉRDEKELHET

A keselyűméhek alkotják egyébként a méhek egyetlen ismert csoportját, amely bizony nem növény alapú táplálékokat fogyaszt. Az új vizsgálat alapján a dög-, a pollen- és a mindenevő méhek bélmikrobiomja nagyban eltér, a keselyűméheknél például gyakoriak a savas közeget szerető baktériumok. Az ilyen mikroorganizmusok vegetáriánus rokonaiknál nincsenek jelen. McFrederick szerint ezen baktériumok sokban hasonlítanak a keselyűk, hiénák és más dögevők emésztőrendszerében fellelhető mikrobákra. Az organizmusok valószínűleg a fertőzésekkel szemben védenek. Táplálkozásuk ellenére a keselyűméhek is előállítanak ehető mézet, ami az elmondások alapján kifejezetten ízletes.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?