Ilyet még nem láttál: nem mindennapi csapadékban volt része a kisvárosnak

Ilyet még nem láttál: nem mindennapi csapadékban volt része a kisvárosnak

agrarszektor.hu
A 2021-es év még az utolsó napokban meg tudta lepni a Texas állambéli Texarkana lakóit. December 30-án, amint azt a város Facebook-oldalán is megírták, halak potyogtak az égből a városban. Bár a jelenség kétségkívül bibliai jellegűnek tűnhet, sokkal hétköznapibb a magyarázata. A hírek szerint a bizarr időjárási jelenség nem kavarta fel a kedélyeket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Texarkana lakói valószínűleg sokáig nem fogják még elfelejteni a 2021-es év végét. A természet ugyanis azzal tette emlékezetessé az óév utolsó napjait, hogy halakat potyogtatott az égből - ahogy az a város Facebook-oldalán megjelent poszt is tudatta. A Texas államban található település lakói azonba nem ütköztek meg a bizarr időjáráson, volt, aki egészen egyszerűen elkezdte vödörbe gyűjteni a halakat, hogy aztán később horgászcsaliként használja fel azokat.

Noha az égből hulló halak egészen bibliai jellegű csodának hangzanak, a jelenség magyarázata a valóságban sokkal hétköznapibb: a halakat vélhetően egy folyó vagy tó fölött átszáguldó forgószél szippantotta fel, majd az erejét vesztő szélvihar Texarkana fölött szabadult meg a "terhétől".

Ahogy arra a 444.hu rámutatott, bár valóban ritka, megtörtént már korábban, hogy halak, apró rákok és békák hullottak alá az égből. Szingapúrban, Walesben és Mexikóban is vannak feljegyzések hasonló esetekre. A legjobban dokumentált ilyen jelenség, Lluvia de peces néven ismert, és a hondurasi Yoróban történt meg és történik meg újra és újra. Ott évente legalább négyszer van haleső, aminek a helyiek nagyon örülnek, össze is gyűjtik és megeszik a halakat. Amerikában utoljára 2017-ben történt hasonló eset, akkor Kaliforniában potyogtak halak az égből.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06