Ez durva: ki nem találnád, milyen állatban azonosították a gyilkos vírust Európában

Ez durva: ki nem találnád, milyen állatban azonosították a gyilkos vírust Európában

MTI
A júniusban egy svéd tengerparton elpusztult disznódelfin madárinfluenza miatt halt meg. Ez az első, e cetfajnál azonosított eset a világon - közölte szerdán a Svéd Állatorvosi Intézet. Európa és Észak-Amerika a vadon élő madarakat sújtó madárinfluenza nagymértékű kitörésével néz szembe, amely korábban számos állattenyésztő telepet is megfertőzött.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

 Tudomásunk szerint ez a világon az első megerősített madárinfluenzás eset, amely egy disznódelfint (más néven: barna delfin) érintett

- mondta Elina Thorsson, a területért felelős állatorvos. Valószínű, hogy a disznódelfin valamilyen módon kapcsolatba került fertőzött madarakkal - magyarázta a szakértő.

Június végén még élve találták meg a fiatal hímet Svédország nyugati partjainál. Az arra járók hiába próbálták visszajuttatni a mélyebb vizekbe, a kimerültségtől szenvedő állat még aznap este kimúlt. Azóta az elhullott disznódelfin több szervében is kimutatták a madárinfluenza H5N1 vírusát.

A fókákkal szemben, amelyeknél számos alkalommal mutattak ki madárinfluenza-vírussal összefüggő megbetegedéseket, a cetek esetében alig néhány esetben észleltek influenzavírust - húzta alá Thorsson. A kutató hozzátette: más emlősöknél, például a vörös rókánál, a vidráknál, a hiúzoknál és a görényeknél viszont már kimutattak madárinfluenzás megbetegedést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?