Korlátozás lépett életbe több magyar erdőben: erről minden túrázónak tudnia kell

Korlátozás lépett életbe több magyar erdőben: erről minden túrázónak tudnia kell

agrarszektor.hu
A szarvasbőgés idejére a vadak nyugalmának megőrzése érdekében az esti és éjszakai órákban részleges erdőlátogatási korlátozás lépett érvénybe a Mecsek erdeiben. A Mecsekerdő Zrt. arra kéri a turistákat, hogy szeptember végéig reggel 9 órától délután 16 óráig látogassák az érintett területeket, és ekkor is maradjanak a kijelölt útvonalakon. Mivel a párzási időszakban a szarvasok veszélyérzete alacsonyabb, így a gépjárművekkel közlekedőknek is fokozott figyelemmel kell lenniük az úttestre esetlegesen kiszaladó állatok miatt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Rendszerint augusztus végén, szeptember elején veszi kezdetét a gímszarvas nász, azaz szarvasbőgés. Jellemzően az ország nyugati, déli részein indul el ez az időszak, majd észak, északkelet felé haladva a Zemplénben zárul - olvasható az Időkép.hu oldalán. A gímszarvas nász idejére a Mecsekerdő Zrt. szeptember 30-ig minden nap 16 órától reggel 9 óráig részleges erdőlátogatási korlátozást rendel el, ezért kérik, hogy ebben az időszakban csak napközben reggel 9 és délután 4 óra között látogassák a felsorolt területeket:

  • a Szigetvári Erdészet sasréti és szentegáti vadászterületet,
  • a Sásdi Erdészet kisvaszari vadászterületet,
  • az Árpádtetői Erdészet hetvehelyi (Nyugat-Mecsek) vadászterületét,
  • valamint a Pécsváradi Erdészet kárászi és mészkemencei (Kelet-Mecsek) vadászterületeit.

A szakemberek a Bakony területén szintén arra kérik a túrázókat, hogy nappal 9 és 16 óra között látogassák az erdőket, és kizárólag a kijelölt útvonalakon maradjanak - írta meg a Keszthelyi TV. Az erdős, ligetes, bokros tájakon, valamint a környező utakon különösen fontos az elővigyázatosság a gímszarvas nász idején. Ekkor ugyanis a szarvasok jóval izgatottabbak, aktívabbak, és a csökkent veszélyérzetük miatt gyakrabban kiszaladhatnak az utakra. Tetemes méretük miatt mind a járműben, mind az utasokban súlyosabb kárt, sérülést okozhat egy esetleges ütközés. A szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy ilyen esetben a 112-es számon kell segítséget kérni, és nem szabad hozzányúlni az állathoz, mert az még rúghat, haraphat, az agancsával súlyos sérülést okozhat. Szürkülettől érdemes mérsékelni a sebességet, és lassítani, ha vadat lát az ember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?