
A külföldi munkások kezében van a magyar gyümölcstermelők jövője?
A magyar gazdák egyre gyakrabban tekintenek külföldi példákra, ahol már bevett gyakorlat a harmadik országból érkező idénymunkások alkalmazása.
A egész növényt és fűszerként használt magját egyaránt szokás koriander néven nevezni. Ez egy ősidők óta használt fűszer, ami a Földközi-tenger vidékéről származik.
A koriander felhasználása és jellemzői
Néha cigánypetrezselyemnek is nevezik, és kinézetre hasonlít is a hagyományos petrezselyemhez. A koriander magot sokféleképpen fel lehet használni, megízesíti a savanyúságot, de bármilyen sült húshoz is jól illik erős, citromos ízének és illatának köszönhetően. Virágjainak színe a fehértől a halvány rózsaszínig terjed. A zellerfélék családjába tartozó koriander az édesköménnyel, az ánizzsal, a római köménnyel és a petrezselyemmel is rokonságban áll. A koriander a régi „fűszerúton” keresztül jutott el Európából Indiába, később pedig a hódítókon keresztül Közép-Amerikába. A leveleit egyébként főleg az ázsiai konyha használja, egy igazi, jó indiai vagy thai curry például elképzelhetetlen koriander levél nélkül. Annak érdekében, hogy a legjobb ízét hozzuk ki magjának, pár percig pörköljük a magokat egy serpenyőben, amíg erősen nem érezzük az aromája. Felhasználás előtt törjük össze morzsában vagy daráljuk le őket.
A koriander termesztése és ápolása
Kint és bent egyaránt könnyű termeszteni a koriandert. Jó, ha kétszeresen ültetjük, hogy a leveleit és a magvait egyaránt felhasználhassuk. A koriander magok lassan csíráznak, amit felgyorsíthatunk a vetés előtt óvatosan megroppantjuk őket. A koriander hosszú gyökeret növeszt, amit nem tanácsos megbolygatni, ezért érdemes rögtön a végleges helyére vetni legyen az konyhakert vagy cserép. A koriander a gazdag és jól öntözött földet kedveli leginkább, de a túlöntözést kerüljük. A koriander jól fog nőni, ha megóvjuk a nagy nyári melegtől, így később fog felmagozni. A koriander szereti az erős napfényt, tehát, ha egy ablakpárkányra tesszük, biztosan kap naponta legalább 8 óra fényt. A növekedési időszakban szükség szerint gyűjtsük a leveleket. Ha magokat szeretnénk gyűjteni, akkor várjuk meg azt, míg elvirágzik, és a szára sárgul. Vágjuk a virágos fejeket és tegyük fejjel lefelé egy papírzacskóba. Akasszuk fel és pár hét múlva, egyszerűen rázogassuk meg, és a magok kipotyognak. Ami jó hír, hogy a koriandernek nincsenek ismert kártevői, de a fiatal növényeket a csigák előszeretettel fogyasztják. Arra viszont figyeljünk, hogy a korai felmagzásra hajlamosak lehetnek egyes fajták.
A magyar gazdák egyre gyakrabban tekintenek külföldi példákra, ahol már bevett gyakorlat a harmadik országból érkező idénymunkások alkalmazása.
Csaknem kétszeresére emelkedett a bikavágások száma az év első felében, a kacsáké viszont megfeleződött.
Ha nem elégszünk meg a szárított fűszerekkel ételeink ízesítéséhez, akkor télire zöldfűszereket is nevelhetünk.
Kiderült az igazság a hírekben fölröppenő dísznövényeket és azok előállítóit terhelő befizetésről.
A teljes európai kacsaszektor közösen lépett fel Brüsszelben a kínai dömping ellen.
Az őszi műtrágyázás során a foszfor és a kálium pótlása elsődleges jelentőséggel bír. Aszályos időszakokban különösen fontos, hogy ezek a tápelemek rendelkezésre álljanak a talajban.
Az őszi káposztarepce magas terméspotenciállal rendelkező, de tápanyagigényes növény, melynek sikeres termesztése nagy mértékben a tápanyag-utánpótláson múlik.
Az aratás után visszamaradó szár- és gyökérmaradványok értékes tápanyagokat rejtenek, azonban ezek ebben a formájukban a növények számára felvehetetlenek.
A Hardi Alpha TITANIUM a legendás Alpha EVO továbbfejlesztett változata, amely nem csupán technológiai innovációival tűnik ki, hanem kézzelfoghatóan növeli a mezőgazdasági termelés hatékonyságát.