
Nehéz év áll a magyar gazdák mögött: elárulta a NAK elnöke, mi jöhet jövőre
Bár az idei év nem kedvezett a magyar mezőgazdaság szereplőinek, a jövőt illetően van ok a bizakodásra - véli Papp Zsolt.
A egész növényt és fűszerként használt magját egyaránt szokás koriander néven nevezni. Ez egy ősidők óta használt fűszer, ami a Földközi-tenger vidékéről származik.
A koriander felhasználása és jellemzői
Néha cigánypetrezselyemnek is nevezik, és kinézetre hasonlít is a hagyományos petrezselyemhez. A koriander magot sokféleképpen fel lehet használni, megízesíti a savanyúságot, de bármilyen sült húshoz is jól illik erős, citromos ízének és illatának köszönhetően. Virágjainak színe a fehértől a halvány rózsaszínig terjed. A zellerfélék családjába tartozó koriander az édesköménnyel, az ánizzsal, a római köménnyel és a petrezselyemmel is rokonságban áll. A koriander a régi „fűszerúton” keresztül jutott el Európából Indiába, később pedig a hódítókon keresztül Közép-Amerikába. A leveleit egyébként főleg az ázsiai konyha használja, egy igazi, jó indiai vagy thai curry például elképzelhetetlen koriander levél nélkül. Annak érdekében, hogy a legjobb ízét hozzuk ki magjának, pár percig pörköljük a magokat egy serpenyőben, amíg erősen nem érezzük az aromája. Felhasználás előtt törjük össze morzsában vagy daráljuk le őket.
A koriander termesztése és ápolása
Kint és bent egyaránt könnyű termeszteni a koriandert. Jó, ha kétszeresen ültetjük, hogy a leveleit és a magvait egyaránt felhasználhassuk. A koriander magok lassan csíráznak, amit felgyorsíthatunk a vetés előtt óvatosan megroppantjuk őket. A koriander hosszú gyökeret növeszt, amit nem tanácsos megbolygatni, ezért érdemes rögtön a végleges helyére vetni legyen az konyhakert vagy cserép. A koriander a gazdag és jól öntözött földet kedveli leginkább, de a túlöntözést kerüljük. A koriander jól fog nőni, ha megóvjuk a nagy nyári melegtől, így később fog felmagozni. A koriander szereti az erős napfényt, tehát, ha egy ablakpárkányra tesszük, biztosan kap naponta legalább 8 óra fényt. A növekedési időszakban szükség szerint gyűjtsük a leveleket. Ha magokat szeretnénk gyűjteni, akkor várjuk meg azt, míg elvirágzik, és a szára sárgul. Vágjuk a virágos fejeket és tegyük fejjel lefelé egy papírzacskóba. Akasszuk fel és pár hét múlva, egyszerűen rázogassuk meg, és a magok kipotyognak. Ami jó hír, hogy a koriandernek nincsenek ismert kártevői, de a fiatal növényeket a csigák előszeretettel fogyasztják. Arra viszont figyeljünk, hogy a korai felmagzásra hajlamosak lehetnek egyes fajták.

Bár az idei év nem kedvezett a magyar mezőgazdaság szereplőinek, a jövőt illetően van ok a bizakodásra - véli Papp Zsolt.
Robbanásszerűen terjed Magyarországon az aranyszínű sárgaság, és a borászatok ma talán nagyobb veszéllyel néznek szembe, mint az elmúlt évtizedben bármikor.
A müzli egy évszázados svájci találmány, amely mára világszerte az egészséges és gyors reggeliket jelenti.
Az Alapvetés podcast eheti különkiadásában az ágazat fontos szereplői értékelték a 2025-ös év kihívásait.
Jelentős emelkedés figyelhető meg a mezőgazdasági árakban Magyarországon az idei évben.
A farokrágás gyakori probléma a sertéstartó gazdaságokban.Jó tudni, hogy a farokrágás kiváltó okainak megszüntetésével jó eséllyel megelőzhető a farokrágás kialakulása.
A napraforgó kifejezetten az az olajipari növényünk, ahol határozottan elválik egymástól a vegetatív és generatív szakasz.
Mindig öröm számunkra, ha egy újonnan bevezetett hibridünkkel sikert és kiváló termést érnek el termelőink. Külön jutalom, ha ezt a független kísérleti eredmények is alátámasztják.
A kukoricatermesztés ma már egyre szélsőségesebb környezeti feltételek között zajlik, ezért a gazdálkodók számára felértékelődnek azok a hibridek, amelyek minden évjáratban stabil teljesítményt, jó stressztűrést és megbízható alkalmazkodóképességet nyújtanak.