Koriander

A egész növényt és fűszerként használt magját egyaránt szokás koriander néven nevezni. Ez egy ősidők óta használt fűszer, ami a Földközi-tenger vidékéről származik.

A koriander felhasználása és jellemzői

Néha cigánypetrezselyemnek is nevezik, és kinézetre hasonlít is a hagyományos petrezselyemhez. A koriander magot sokféleképpen fel lehet használni, megízesíti a savanyúságot, de bármilyen sült húshoz is jól illik erős, citromos ízének és illatának köszönhetően. Virágjainak színe a fehértől a halvány rózsaszínig terjed. A zellerfélék családjába tartozó koriander az édesköménnyel, az ánizzsal, a római köménnyel és a petrezselyemmel is rokonságban áll. A koriander a régi „fűszerúton” keresztül jutott el Európából Indiába, később pedig a hódítókon keresztül Közép-Amerikába. A leveleit egyébként főleg az ázsiai konyha használja, egy igazi, jó indiai vagy thai curry például elképzelhetetlen koriander levél nélkül. Annak érdekében, hogy a legjobb ízét hozzuk ki magjának, pár percig pörköljük a magokat egy serpenyőben, amíg erősen nem érezzük az aromája. Felhasználás előtt törjük össze morzsában vagy daráljuk le őket.

A koriander termesztése és ápolása

Kint és bent egyaránt könnyű termeszteni a koriandert. Jó, ha kétszeresen ültetjük, hogy a leveleit és a magvait egyaránt felhasználhassuk. A koriander magok lassan csíráznak, amit felgyorsíthatunk a vetés előtt óvatosan megroppantjuk őket. A koriander hosszú gyökeret növeszt, amit nem tanácsos megbolygatni, ezért érdemes rögtön a végleges helyére vetni legyen az konyhakert vagy cserép. A koriander a gazdag és jól öntözött földet kedveli leginkább, de a túlöntözést kerüljük. A koriander jól fog nőni, ha megóvjuk a nagy nyári melegtől, így később fog felmagozni. A koriander szereti az erős napfényt, tehát, ha egy ablakpárkányra tesszük, biztosan kap naponta legalább 8 óra fényt. A növekedési időszakban szükség szerint gyűjtsük a leveleket. Ha magokat szeretnénk gyűjteni, akkor várjuk meg azt, míg elvirágzik, és a szára sárgul. Vágjuk a virágos fejeket és tegyük fejjel lefelé egy papírzacskóba. Akasszuk fel és pár hét múlva, egyszerűen rázogassuk meg, és a magok kipotyognak. Ami jó hír, hogy a koriandernek nincsenek ismert kártevői, de a fiatal növényeket a csigák előszeretettel fogyasztják. Arra viszont figyeljünk, hogy a korai felmagzásra hajlamosak lehetnek egyes fajták. 

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!