Komoly támogatást kaphatnak ezek a magyar termelők: 2022 végéig eldőlhet a sorsuk

Komoly támogatást kaphatnak ezek a magyar termelők: 2022 végéig eldőlhet a sorsuk

agrarszektor.hu
A halgazdaságoknak szánt, 18 milliárd forintos európai uniós forrásról dönthet idén Brüsszel, amely a következő hét évre szólna. A keret jelentős részét fejlesztésekre fordítanák, míg 15 százaléknyi támogatást ökológiai kompenzáció címén vennének fel a tógazdaságok.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagy István, agrárminiszter képviselői kérdésre adott írásbeli válaszából derült ki, hogy az év végéig megkaphatja a brüsszeli jóváhagyást a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program Plusz - írja a Magyar Nemzet. Az elmúlt hónapokban ugyanis a történelmi léptékű aszály tovább rontotta a hazai halgazdálkodási ágazat kilátásait, így a fejlesztési forrásokra nagy szüksége lenne az ágazatnak. A dokumentum 18 milliárd forintnyi támogatás elosztásáról rendelkezik, ezt az összeget halászatfejlesztésre, marketingre és részben innovációra és kutatási célokra használhatja majd fel az ágazta.

Azt kértük Brüsszeltől, hogy a keret 15 százalékát ökológiai kompenzációs célokra fordíthassuk. A hektáronként 35-40 ezer forintos támogatás nagy segítséget jelentene a halgazdaságoknak, hiszen jelenleg ingyen etetik az összes védett állatot, a halastavak ökológiai céljai is fontosak, ráadásul tájképi, környezetvédelmi szerepük is jelentős. Szóbeli ígéretet kapott a szakmaközi szervezet arra, hogy a kérést Brüsszelben elfogadják, amit egyébként a magyar kormány is támogat

- mondta Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet, a Mahal elnöke. Hozzátette, emellett a legtöbb forrást a halastavak rekonstrukciójára és új tavak létesítésére használnák fel, ahogyan halászati - és szállítóeszközök vásárlására is nagy szüksége lenne az ágazatnak. A forrásból a természetes vizeket kezelő horgászok is részesülnének, nagy tavaink, folyóink rehabilitációjára, a halak természetes élőhelyének visszaállítására nyerhetnek támogatást. Az elnök szerint fontos ugyanakkor, hogy az innovációra, illetve az intenzív haltermelés támogatására és a feldolgozóüzemek létesítésére is érkezzen uniós pénz, a fogyasztók igényeit ugyanis csak akkor lehet maradéktalanul kielégíteni, ha élő hal helyett minél nagyobb arányban feldolgozott haltermékekkel tudnak piacra lépni a gazdaságok.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?