Itt a csúf igazság: durván megdrágult ez a húsféle Magyarországon

Itt a csúf igazság: durván megdrágult ez a húsféle Magyarországon

agrarszektor.hu
Fénysebességgel robogunk a karácsony felé, ami egyúttal azt is jelenti, hogy jelentősen megnő a kereslet a halak iránt, hiszen az ikonikus halászlé nem hiányozhat a családok asztaláról az év ezen időszakában. Idén mondani sem kell, hogy megannyi nehézség érte mind a termelőket, mind a fogyasztókat, így jogosan merülhetne fel a kérdés, vajon mi lesz az ünnepi menüvel? A jó hír az, hogy hiányra nem kell számítani a  termelés jelentős visszaesése ellenére sem, arra viszont készülhetnek a vásárlók, hogy jelentősen többet kell fizetniük a halért is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Ma-Hal) szóvivője, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója a Világgazdaságnak elmondta, hogy ahogy az egész magyar mezőgazdaság, úgy a halgazdaságok is megszenvedték a víz hiányát, sőt talán még jobban, mint más ágazatok szereplői. A vízhiány, a sekély vizek felmelegedése és oxigénhiányos állapota által okozott károkat tovább növelte, hogy azokról a területekről, ahonnan a víz részlegesen vagy teljesen eltűnt, a halevő madarak átköltöztek a tógazdaságokhoz, és a maradék vizeken nagyon erős pusztítást végeztek. A kialakult kedvezőtlen helyzet miatt a szakember szerint körülbelül 30-40 százalékkal alacsonyabb lesz az idei haltermelés a békeévekben szokásos 15 ezer tonna körülinél. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Mi lesz a ponttyal?

Az tény, hogy a pontytermés egész Európában jóval alacsonyabb a szokásosnál, a lengyel, cseh és román kereskedők sorban állnak a magyar halért. Áru pedig bőven van a piacon, ugyanakkor az árak az egy évvel korábbihoz képest 50-60%-kal magasabbak. Lévai Ferenc úgy véli, az árak emelkedésének üteme nem tér el az élelmiszer-gazdaságban jellemzőtől, és az oka is hasonló. Tehát a forintgyengülés, az elszálló költségek, munkabérek mind-mind közrejátszottak a drágulásban. Az Aranyponty például 1900-2200 forint között adja az élő ponty kilóját, szeletben 3500-3600, filézve 3800-4200 az ár, míg az afrikai harcsafilé 4500-5000, az élő szürkeharcsa 3800, a nyúzott 5900, a filé pedig 7900 forint. Termelőként viszont nem a teljes árréssel számolnak, előfordulhat, hogy a kiskereskedelmi láncokban ezeknél némileg magasabb árakkal is találkozhatnak a vásárlók. 

Bajban a tógazdaságok

A tógazdaságok már második évben szenvednek nagyon súlyos aszálytól. Ez a halgazdálkodóknak inkább a Dunántúlon okozott nagyobb károkat, nem úgy, mint a növénytermesztésben, ott ugyanis a keleti országrészben pusztított nagyobb mértékben az aszály. Idén már addig fajult a helyzet, hogy a Dunántúlon teljes tógazdaságok és csatornarendszerek száradtak ki. A víztározás megoldása lenne kiemelt feladat. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A halastavak évente 300 millió köbméter vizet tárolnak, amelynek 25-30 százaléka az altalaj vízszintjét növeli, 25 százalék pedig elpárolog, és ezzel javítja a mikroklímát, egyben csökkenti az aszályt. Ha sikerülne a halastavakat és a meglévő csatornarendszereket felújítani, 100 millió köbméterrel több vizet lehetne évente „megfogni”, ami az aszály elleni küzdelemben is érzékelhető eredményt hozna, emellett pedig természetvédelmi jelentősége is lenne, hiszen a védett állatfajok 70 százaléka vízhez kötött

- írja a lap.

Címlapkép forrása: MTI/Czeglédi Zsolt

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?