Jön az invázió: veszélyes rovarok szállták meg Európát, hozzánk is elértek már

Jön az invázió: veszélyes rovarok szállták meg Európát, hozzánk is elértek már

MTI
A globális felmelegedés következtében már télen is szaporodik Dél-Európában a veszélyes betegségeket terjesztő ázsiai tigrisszúnyog - írta egy kutatócsoport a Royal Society Open Science című szaklapban. Mint ismeretes, ezt az invazív rovart már Magyarországon is megfigyelték.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A klímaváltozás miatt fennáll a veszélye, hogy a rovarok egész évben képesek szaporodni, ami jelentősen megnöveli az általuk terjesztett betegségek elterjedésének kockázatát. A kutatócsoport szerint a következő évtizedekben Dél-Németország egyes területein is megfelelővé válhat az időjárás a téli tojásrakáshoz.

Az ázsiai tigrisszúnyogot a hetvenes években hurcolták be Európába, és azóta a kontinens több mint húsz országában felbukkant - hívta fel a figyelmet a tanulmány. Több tucat vírust terjeszthet, köztük olyan potenciálisan halálos kórokozókat, mint a dengue-, a chikungunya- és a zikavírus.  Németországban egyelőre nem tudni róla, hogy ilyen megbetegedést okoztak volna a helyben élő rovarok, de Franciaország déli részén már több hazai zikafertőzést jelentettek. A dengue-láz Madeirán, Horvátországban és Franciaországban is megjelent, és a chikungunya-vírus is felbukkant a Földközi-tenger térségében.

Olaszországban minden régióban megjelent már az ázsiai tigrisszúnyog. Jövőbeli elterjedésének lehetőségeit a kutatók számítógépes szimulációk segítségével próbálták felmérni. A csoport tojáscsapdákat helyezett el a közép-olaszországi Lazio régióban, ahol a főváros, Róma is található. A 2018-tól 2022-ig tartó időszakban december eleje és február vége között kéthetente vizsgálták át a kihelyezett 469 csapdát peték után kutatva. Harmincnyolc helyszínen összesen 1113 tojást találtak.

A kutatók közben összevetették a szaporodási adatokat az előző hetek átlagos hőmérsékleti minimumaival, és azt találták, hogy legalább négy Celsius-fok szükséges ahhoz, hogy meginduljon a szórványos tojásrakás. Az egész éves szaporodás feltétele, hogy januárban az átlagos hőmérsékleti minimum ne essen tíz fok alá.

A Földközi-tenger medencéjére a következő évtizedekben jellemző éghajlati körülményeket különféle modellekkel szimulálták. Arra jutottak, hogy 2080-ig Dél-Európa számos partszakaszán - például Portugáliában, Spanyolországban, Olaszországban és Görögországban - már a globális átlaghőmérséklet kis mértékű emelkedésénél is elérheti a januári minimum a 8-10 fokot. Egyes térségekben tíz fok körüli átlagos minimumhőmérséklet várható télen, így a feltételek kedvezőek lesznek az ázsiai tigrisszúnyog egész éves szaporodásához.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Szúnyogvadászokat keresnek a magyar tudósok
Fenntarthatóság

Szúnyogvadászokat keresnek a magyar tudósok

A lakosság segítségét kérik a kutatók - pótolhatatlan információt jelentenek az önkéntes észlelések az invazív szúnyogfajok terjedésének tudományos vizsgálatában.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?