Komoly szúnyoginvázió jöhet Magyarországon: csak így lehet védekezni ellenük

Komoly szúnyoginvázió jöhet Magyarországon: csak így lehet védekezni ellenük

agrarszektor.hu
Hazánkban állandó járványügyi fenyegetést jelentenek a csípőszúnyogok, főleg a három új, inváziós fajuk. Egy új program azonban a lakosság aktív segítségével próbálja felderíteni és megfigyelés alatt tartani a potenciális veszélyt jelentő állományokat, hogy a védekezésben mindig egy lépéssel a kórokozók előtt járhassunk.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A tudomány régóta figyelmeztet, hogy az emberi tevékenység hatásaként bármikor globális és régiós járványok törhetnek ki, eddig ismeretlen, új kórokozók bukkanhatnak fel, vagy letűntnek hitt betegségek jelenhetnek meg ismét nagy számban - írja a 24.hu. A SARS-CoV2 megjelenése és ma is tartó pusztítása pedig bizonyítja, mennyire igazuk volt a kutatóknak. Vakcinákkal a kezünkben az új koronavírust most már előbb vagy utóbb legyőzzük, de ezzel legfeljebb csak egy kis levegőhöz jutunk a következő támadásig.

Ahhoz, hogy a következő járványt már felkészültebben fogadjuk, vagy esetleg még helyben elnyomjuk, be kell azonosítani a potenciálisan veszélyt jelentő kórokozók törzseit. Ezen kívül a fajok élőhelyeinek, szaporodási sajátságainak, ökológiai kapcsolatainak, illetve viselkedésének feltérképezése és monitorozása is kiemelkedően fontos a célok elérése érdekében. 

Ehhez járul hozzá az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ELKH ÖK) Szúnyogmonitor programja, ami a lakosság bevonásával igyekszik segíteni az inváziós csípőszúnyogok által okozott járványügyi fenyegetettség felmérését. Hazánkban elsősorban az inváziós csípőszúnyogok érdemelnek különös figyelmet. Magyarországon jelenleg 50 őshonos faj él, de az utóbbi évtizedben három új jövevény is megjelent: a koreai szúnyog, az ázsiai tigrisszúnyog és a japán bozótszúnyog. A csípőszúnyogokra kifejezetten veszélyes állatként kell tekinteni, hiszen közvetítő szerepükből fakadóan számos, emberre, házi- és vadállatra veszélyes betegség kórokozóit, különböző vírusokat, egysejtűeket és fonalférgeket terjeszthetnek.

Az inváziós fajok a globális kereskedelem közvetítésével érkeztek, majd megtelepedtek és terjedni kezdtek - ezt pedig a klímaváltozás okozta egyhébb időjárás tette lehetővé. Mivel egzotikus országokból érkeztek, egzotikus kórokozók terjesztésére is képesek, ami tovább ronthatja a helyzetet. 

Nem tudunk a természettől izoláltan élni, a globális kereskedelem és személyforgalom, a természetpusztítás és a klímaváltozás révén egyre több kórokozó és az azokat terjeszteni képes vektor jelenik meg az ember közelében

- mondta dr. Garamszegi László Zsolt, a Szúnyogmonitor vezető kutatója.

A megelőzés lehet a kulcs

A potenciális járványok megelőzésének első lépése annak a felderítése, hogy hogyan jelennek meg és terjednek el az új szúnyogfajok Magyarországon, mely specifikus területeken találhatók meg, illetve, hogy milyen szaporodási ciklusokkal jellemezhetők és hordozzák-e a különböző betegségek kórokozóit. Ez a monitorozó tevékenység hatalmas szakmai munka, ezért kérik a lakosság segítségét is: ha bárki inváziós csípőszúnyogfajt lát, akkor fotózza le, vagy akár megfogott példányokat küldjön el a kutatóknak!

Nincs ok a pánikra

Az adatok alapján a kutatók felmérik és figyelemmel kísérik az egyes fajok terjedését az országban, majd meghatározzák, hogy milyen környezeti feltételek optimálisak számukra, valamint egyes populációk fertőzöttségét is vizsgálják. Fontos kiemelni, hogy a cél a reális fenyegetettség felmérése, nem pedig az, hogy a potenciális veszély kapcsán feleslegesen riogassák az embereket. Például: hazákban  több őshonos csípőszúnyog is él, melyek képesek a malária kórokozóját terjeszteni, miközben nincs Magyarországon maláriafenyegetettség - tehát nem kell tőle tartani. 

Ha a valós ökológiai helyzet feltárásával kialakítanak egy figyelmeztető rendszert, amivel időben tudják előre jelezni a járványok felbukkanásának lehetőségét, akkor a korai ökológiai diagnosztika segítségével a népegészségügyi szervek ki tudják dolgozni a hatékony megelőzési stratégiákat. Garamszegi László Zsolt hangsúlyozta: ha ökológiai diagnosztikával a természet állapotának megértésére és egészségének fenntartására törekszünk, akkor azzal magunkat is sok járványtól megkímélhetjük.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?