A lakosság segítségét kérik: fontos akció indul Magyarországon

A lakosság segítségét kérik: fontos akció indul Magyarországon

MTI
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Nagy téli madárles címmel országos madárszámlálásra hívja a lakosságot december 28. és 30. között - áll a szervezet közleményében. Az egyesület kiemeli, hogy a madárszámlálás ezután heti egy-egy napon egészen 2023. február 28-ig folytatódik. Az akció célja, hogy bevonják az embereket a környezetünkben élő madarak megfigyelésébe, valamint a védelmüket is segítő, "közösségi tudomány" jellegű adatgyűjtésbe.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az EU LIFE Nature alapja által a Közösen a természetért című pályázat keretében támogatott Nagy téli madárles csak egyike az MME új, TermészetLesen elnevezésű programjának, amelynek célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak és más állatok megfigyelésébe. A téli akció mellett lesz egy, a tavaszi időszakban megfigyelhető állatokra kialakított adatgyűjtés, a Tavaszi természetles, továbbá a lakosság kedvenc madarait, a fecskéket és gólyákat leltárba vevő két felület, a Fecskeles és Gólyales - hangsúlyozzák a közleményben. Azoknak, akik csatlakoznak a programhoz, nincs más teendőjük, mint megfigyelni a madáretetőn és környékén megjelenő madarakat 30 percen át, majd megfigyeléseiket beküldeni - emelik ki a közleményben.

Az MME hangsúlyozza, hogy az adatok akkor a legértékesebbek, ha a számlálók minél több héten, hetente egyszer, lehetőleg mindig ugyanazon a napon, és a délelőtt során veszik számba a madarakat. Részletek a https://www.mme.hu/teli-madarles oldalon találhatók.

Az adatrögzítés és -beküldés egyszerűsítése érdekében az MME kidolgozta a rigófélék tudományos családnevét viselő, Android és iOS rendszeren is elérhető, Turdus nevű mobiltelefonos appot is. Az alkalmazás azonnal rögzíti a bevitt adatokat, az eltelt idő mérésével segít tartani a 30 perces időtartamot, de segítséget nyújt a fajok meghatározásában is, a számlálás végén pedig összesíti az adatokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?