Pónit gyilkolt a védett szürke farkas: a Bizottság elnöke elrendelte a kilövését

Pónit gyilkolt a védett szürke farkas: a Bizottság elnöke elrendelte a kilövését

agrarszektor.hu
Egy ragadozó egy Hannover melletti kis faluban még tavaly szeptemberben az éj leszálltával lecsapott áldozatára, Dollyra, a pónira. Az állatot csak másnap találták meg kihűlve a legelőjén, majd hamar jött a felismerés, hogy farkastámadás történt. Ez pedig azért is érdekes, mert az említett póni nem másé, mint Ursula von der Leyené, az Európai Bizottság elnökéé volt. Ez pedig ismét felkavarta az állóvizet a farkasok garázdálkodása és kilövése terén.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Elsőre pedig úgy tűnhet, hogy a politikus a díjnyertes lova halála után bosszúhadjáratba kezdett a Canis Lupusok ellen, de valójában a farkasok garázdálkodása mondhatni, hogy egy fontos probléma, amivel a vidéki gazdák évek óta küzdenek Európában. A nyomozók decemberben DNS-bizonyítékok segítségével megerősítették, hogy a tettes egy GW950m nevű farkas volt, aki egyébként tucatnyi másik állat pusztulásáért felelős, nem Dolly volt az első áldozata. A farkas az elmúlt években juhokat, szarvasmarhákat, de másik lovat is megölt már. Az állat egy hónapon belül fel is került arra a feketelistára, amely alapján ki lehet lőni - írja a Telex.

EZ IS ÉRDEKELHET

A farkasok egyébként védett fajnak számítanak Európában, ugyanakkor a tagállamok kormányai különleges körülmények között engedélyezik a kilövésüket. GW950m esetében ez elvileg meg is történt, egyelőre január 31-ig adták ki a papírt, amivel a vadászok szabadon lőhetnek az állatra. A német hatóságok azonban azt állítják, hogy az engedélyt még azelőtt, a többi kilövés miatt állították ki, hogy nyilvánosságra került volna Dolly halálhíre. Még novemberben az Európai Bizottság elkezdte vizsgálni a farkasok védelméről szóló törvény enyhítésének lehetőségét. Maga Von der Leyen írta képviselőtársainak azt, hogy a lakosságot és az állatokat is veszélyeztetik a farkasok, ezért megkérdőjelezi az indokoltságát a jelenlegi védelmi státusznak.

A Daily Mail szerint a német környezetvédők azzal vádolják az EB elnökét, hogy személyes érintettsége miatt indítana háborút a farkasok ellen, és úgy gondolják, hogy nem árt az, ha a kihalás szélén álló nagyragadozók visszatérnek a kontinensre. A természetvédők azzal érvelnek, hogy a farkasok a természetes tápláléklánc részei voltak, amíg ki nem irtották őket, egyébként pedig a természet „egészségügyi rendőreként” szolgálnak: megölik például a beteg szarvasokat, így megakadályozzák, hogy azok megfertőzzenek másokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?