A kutatók is meglepődtek: váratlan dolog derült ki a magyar gólyákról

A kutatók is meglepődtek: váratlan dolog derült ki a magyar gólyákról

MTI
Átlagos költési sikert hozott a tavalyi aszályos év a 4100 párra becsült hazai fehérgólya-állományban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Monitoring Központjának összesítése szerint - közölte az MME az MTI-vel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az MME szerdai közleménye alapján a tavaly 4 100 párra becsült hazai fészkelő fehérgólya-állomány megegyezik a 2019-ben számolt adattal, ami azt jelenti, hogy az utóbbi pár évben megállt a fehér gólyánál korábban kimutatott állománycsökkenés. Azt nem lehet tudni, hogy a 2022-ben meggyűrűzött 1207 fióka milyen állapotban vágott neki a vonulásnak. Erre majd a vonulási útvonalak és a telelőterületek országaiból érkező visszafogási adatok adnak választ, valamint majd kiderül az is, hogy a fiókák közül hányan térnek vissza - három-öt év múlva - ivaréretten költeni - olvasható az MME tájékoztatójában.

Az átlagosnál kicsit jobb, de nem kiemelkedő költési eredmény annak is köszönhető, hogy tavaly nem volt olyan hideg, esős időjárás, amiben a fiókák megfázhattak, elpusztulhattak volna, valamint a száraz, kiégett gyepeken a madarak sok szöcskét, sáskát, tücsköt tudtak maguknak fogni. A gólya annak ellenére, hogy kedveli a vizes, tocsogós élőhelyeket, mocsarakat és nedves réteket, bármit elfogyaszt: földigilisztát, egéret, pocokot, bogarat, lótücsököt, szöcskét, sáskát, kisebb számban pedig halat, békát vagy kígyót.

Tavaly a költőpárok 7%-a egy, 23%-uk kettő, 37%-uk három, 15%-uk négy, 1%-uk pedig öt fiókát repített, és 17%-oa volt a sikertelen párok aránya. A sikeres párokra számolt fészkenkénti átlagos fiókaszám 2,77, az összes költőpárra számított fiókaszám pedig 2,33 volt  - áll a közleményben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?