Megdöbbentő felfedezést tettek a kutatók a beporzókkal kapcsolatban

Megdöbbentő felfedezést tettek a kutatók a beporzókkal kapcsolatban

MTI
A legkorábbi beporzó rovarokat fedezhették fel orosz tudósok, akik szerint az eddig véltnél mintegy 120 millió évvel korábban, 280 évvel ezelőtt is éltek már pollennel borított rovarok a Földön.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A fosszilis leletre Moszkvától 1600 kilométerre, Csekarda közelében egy ősi lagúna üledékének feltárásakor bukkantak rá. A tanulmányt Biology Letters folyóiratban publikálták az ősi fülbemászóhoz hasonló rovarok (tillyardembiidák) pollennel borított, megkövesedett maradványairól. A 542-250 millió évvel ezelőtt élt rovarok fosszilis maradványait a magtermő, nem virágzó gymnosperma növények pollenjével borítva találták meg.

A virágos növények általánosan 100-50 millió évvel ezelőtt terjedtek el. A kutatók szerint az, hogy pollen borította a 280 millió évvel ezelőttről származó rovarokat, arra utal, hogy akár a rovarok általi beporzás előfutárainak tekinthetők. Alekszander Hramov, az Orosz Tudományos Akadémia Paleontológiai Intézetének vezető kutatója kiemelte, hogy a felfedezés a rovarok általi beporzás korai evolúciójára világít rá, és közvetlen bizonyítékkal szolgál arról, hogy a paleozoikumban élő rovarok terjeszthettek polleneket. Hramov és kutatócsoportja több olyan ősi tillyardembiidát is talált, amelyek fején, lábain és testének hasi részén megmaradt a pollen. A tudós hangsúlyozta, hogy nagyon ritka az ilyen fosszilis lelet.

A fosszilis maradványok egy ősi lagúna fenekén rakódtak le körülbelül 280 millió évvel ezelőtt, a korai perm időszakban (a paleozoikum végén). Ebből az időszakból rovarmaradványokat tartalmazó borostyánokat még nem találtak. A kutatókat is meglepte, hogy pollenmaradványok voltak a leleten. A pollen vizsgálatából az derült ki, hogy a rovarok a növények egy szűk csoportját látogatták. Azt azonban a leletek alapján nem tudták egyértelműen megállapítani a tudósok, hogy táplálkoztak-e a pollennel, illetve végeztek-e beporzást. Viszont mivel ezeknek a rovaroknak szárnyai voltak, Hramov szerint hatékonyan szórhatták szét a polleneket, tehát akár beporzók is lehettek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?