Durvul a helyzet Magyarországon: fertőző állatbetegség szedi áldozatait

Durvul a helyzet Magyarországon: fertőző állatbetegség szedi áldozatait

agrarszektor.hu
Békés vármegyében lúdtelepen, míg Komárom-Esztergomban fogságban tartott madaraknál igazolta a madárinfluenza vírusának jelenlétét a Nébih laboratóriuma. A dél-alföldi vármegyében a védő- és megfigyelési körzeteket kijelölte az állategészségügyi hatóság, az állomány leölése folyamatban van.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 7.400 tömőludat tartó békéscsabai telepen a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartó figyelmét a betegség gyanújára. A Nébih laboratóriuma megerősítette a vírus H5N1 altípusának jelenlétét. Az állategészségügyi szakemberek azonnal megkezdték az érintett állomány felszámolását. Továbbá a gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint a 10 km sugarú megfigyelési körzetet - írja a Nébih. Komárom-Esztergom vármegyében fogságban tartott madarakban igazolta a vírus H5N1 altípusának jelenlétét a hatóság. Itt területi és egyéb korlátozások elrendelésére nincs szükség, azonban a szakemberek intézkednek az érintett állatok leöléséről. A megelőzést, védekezést szolgáló járványvédelmi előírásokról, valamint a madárinfluenza kitörésekről a Nébih tematikus aloldalán lehet tájékozódni: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?