Indul a pocokinvázió: méreg helyett így védekezz a rágcsálók ellen

Indul a pocokinvázió: méreg helyett így védekezz a rágcsálók ellen

agrarszektor.hu
Most vakond dolgozik, vagy ez inkább egy pocok pusztításának nyomait láthatjuk a kertünkben? Egy biztos, mindkettő túr, viszont nagyon nem mindegy, melyikőjük építgeti alagút-rendszerét a föld alatt. Ezt azért is fontos tudnunk, mert a vakond védett állat, ezért tilos elpusztítani, eszmei értéke 25 ezer forint. A kertben a vakond ráadásul hasznos munkát is végez, mivel elpusztít számos kártevőt, a csigáktól kezdve a hernyókig. Ezért bosszantó földtúrásaira legjobb értékes talajként tekinteni és a virágcserepekben használni őket. A pockok ezzel szemben növényevők és kártevők, kedves kinézetük ellenére egyáltalán nem barátai a kertésznek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A pockok a növények gyökereit, a hagymákat, gumókat előnyben részesítik, megrágják, ami gyakran a növény pusztulásához vezet. Nincsenek biztonságban sem a fiatal fák, sem a cékla a veteményesben. A károsítás észrevétlenül történik a föld alatt, elsősorban télen - írja a HelloVidék

Nézzük: milyen állat ez a pocok?!

A pocok a vakondhoz hasonlóan egy nagyon kicsi rágcsáló, hossza mindössze 8-10 cm, a farka 3-4 cm, testtömege 20-30 g. Háta, oldala barnásszürke, hasa piszkosfehér. Lábai fehérek. Fátlan, nyílt területek, szántók, rétek lakója. Leggyakrabban mezőgazdaságilag megművelt területeken él, így kertünkben is jól érezheti magát. Télen aztán behúzódhat a házakba is. A föld alatt kb. 20-30 cm mélységben járatokat ás. Járatai egy központi kamrából és sugáralakban elhelyezkedő kijáratokból állnak. A központi lakrészt száraz fűvel, szalmával, levelekkel béleli ki. Téli álmot nem alszik. Télen a hótakaró alatt ás hosszú folyosókat, melyeket fűvel bélel ki. A mezei pocok a vakonddal ellentétben mezőgazdasági kártevők. Mindenféle növényi anyagot megeszik: magok, füvek, gyökerek, levelek, gyümölcsök, bogyók, makk és dió is szerepelnek az étlapján. A helyzetet súlyosbítja, hogy nagyon szapora állat.

A pockok kupacai kisebbek, és szabálytalanabb alakúak

A legegyszerűbb módszer, hogy különbséget tegyünk aközött, hogy pocokkal vagy vakonddal van-e dolgunk, hogy a pocok túrása a vakondéval ellentétben kevésbé vulkánszerű kúp, szétterülőbb, maga a föld is, amit kitúr nem annyira finom és porhanyós. A föld gyakran növényi részeket, gyökereket tartalmaz. Csak ősszel készítenek nagyobb kupacokat, amelyek már közelítenek a vakond által gyártott halmok méretéhez.

Hogyan védekezzünk a pocok ellen?

Saját kertünkben a mérgek alkalmazását - ahogy a vakond esetében is írtuk - ebben az esetben sem ajánlja a szakember, hiszen azzal házi állatainkban is súlyos kárt okozhatunk. Természetes módszer lehet a pockok ellen egy macska vagy egy foxi - de lehet, összességében nagyobb kárt csinál a kutya, ha nekiáll pocokra vadászni, mint amennyit megfog. De lássuk, milyen professzionálisabb módszerek vethetők be? Ha a mérgezést, mint opciót elvetjük, akkor a pocok ellen még az alábbi megoldások léteznek:

  • A mechanikai védekezéshez sorolható a csapdázás, a facsemeték gyökerének dróthálóval való beburkolása, idősebb fák mellől a rendszeres hóeltakarítás. Alkalmazható még az az állatok agyonütése (?), a szeges henger vagy tárcsa alkalmazása, de ezek magas munkaigényű folyamatok, leginkább szántó földi művelés esetén alkalmazható. Kiskertbe, fákkal, bokrokkal beültetett környezetben nehezen tudna egy traktor ezekkel a munkagépekkel dolgozni. Ott használják, ahol a kémiai védekezés nem lehetséges.
  • A biológiai védekezés a pockok természetes ellenségeinek, köztük is leginkább a ragadozó madaraknak a környékre csalogatása. Kertek esetében megint csak marad a különböző természetes ellenségek életterének kialakítása, (szomszéd néni macskájának elviselése a kertben) esetleg sünök oda szoktatása. Pockok esetében érdemes élvefogó két ajtós alagútcsapdát alkalmazni. A csapdát a járatba rejtsük el, hogy a közlekedése során biztosan bemenjen. Csalinak növényi részeket tegyünk, mint sárgarépa, zeller darabokat. Télen a kevés táplálék hiányába hatásosabban tudjuk elfogni a pockokat.
EZ IS ÉRDEKELHET

Illegális szerek, amiket jobb elfelejteni!

A Nébih közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy az ismert "egyéb", illegális módszerek alkalmazása nem jelent megoldást. A két legnépszerűbb alternatív megoldás a háztartási patkányirtó (elsősorban a brodifakum tartalmú Prokum B készítmény) és a házi készítésű csalétek (például fagyállóval kevert gabonaszem, vagy egyéb méreggel kevert csalétek) kihelyezése. Azonban mindkét esetben a Nébih szerint elmondható, hogy a kihelyezett méreg sokkal veszélyesebb a vadakra és madarakra, mint az engedélyezett klórfacinon hatóanyag, a hatékonysága viszont jóval kisebb. A háztartási patkányirtó szántóföldeken nem, kizárólag zárt térben használható, míg a házi készítésű csalétkek alkalmazása súlyos jogszabálysértésnek minősül.

A mezei pockok ellen a szántóföldeken egyébként jellemzően agrotechnikai eszközökkel lehet: ilyen például a forgatásos talajműveléssel és a szántás. A forgatásos, illetve a forgatás nélküli talajművelésről megoszlanak a vélemények. Mind a kettőnek megvan maga előnye és hátránya is. Fel kell viszont készülni viszont arra, hogy belátható időszakon belül előtérbe fog kerülni a forgatás nélküli talajművelés, ami pedig nem fogja megkönnyíteni a mezei pocok populációk kordában tartását. A szakemberek szerint a szántóföldeken remek megoldás lehet a "T" fák, vagy ülőfák kihelyezése, amely óriási segítség a ragadozó madarak számára, amelyek képesek aktívan gyéríteni a populációt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?