Ez elképesztő: nem is gondolnád, milyen halat találtak a Balatonban

Ez elképesztő: nem is gondolnád, milyen halat találtak a Balatonban

agrarszektor.hu
Angolnákat fogott ki egy szerencsés horgász még májusban a Balatonból. A gond csak az, hogy a tóba utoljára még 1991-ben telepítettek angolnát.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Rendkívüli kapása volt egy Kökény Balázs nevű horgásznak Balatonbogláron, ugyanis angolnákat fogott. A legnagyobb kifogott angolna példány 1,6 kilogramm volt, de a legkisebb is meghaladta az 1 kilogrammot. Az eset különlegessége, hogy az európai angolna Nyugat- és Közép-Európa északi részén őshonos, míg Magyarországon az invazív fajok egyike - írta meg az Infostart. Ráadásul a Balatonba utoljára 1991-ben telepítettek angolnát. Átlagosan kettő éves korú példányokat helyeztek ki, így a 2023-ban fogott egyedek legalább 34 évesek. Ezek a halak ugyanis megélnek az édesvízben, de szaporodni kizárólag tengerben tudnak.

Egy, az agrojager.hu-n olvasható beszámoló szerint az angolnák várhatóan 15-20 éven belül végleg ki fognak kopni a Balatonból. Az állománycsökkenés pozitív hatása már napjainkban is érzékelhető, az általa elnyomott fajok állományának erősödése tapasztalható. Fontos megemlíteni, hogy a zsákmányolt angolnát tilos szabadon engedni idegenhonos, invazív léte miatt. A kifogott angolnát célszerű zárható fedéllel rendelkező vödörben tartani, mivel igazi szabadulóművész hírében áll. Egyes példányok több száz métert is meg tudnak tenni szárazföldön anélkül, hogy maradandó károsodást szenvednének.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?