Így élhetik túl a brutális hőséget a szarvasmarhák: ezek a bevált módszerek

Így élhetik túl a brutális hőséget a szarvasmarhák: ezek a bevált módszerek

agrarszektor.hu
A szarvasmarhákat érő hőstressz csökkenti a szárazanyag-felvételt, a tejtermelést, rontja a tej beltartalmi értékeit és a szaporodásbiológiai mutatókat. Ezeket az összefüggéseket a szakma és a tudomány már nagyon régóta ismeri, mégsem lehet azt mondani, hogy erről a témáról már mindent tudna az emberiség. A hőstressz által okozott gazdasági kárnak ugyanakkor egyre több összetevőjét lehet beazonosítani, ráadásul a nemesítés következtében a hatalmas mennyiségű tejet termelő tehenek hőtűrő képessége sokat csökkent az elmúlt évtizedekben.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A meleg vérű állatokra jellemző, hogy szervezetük hatékony működéséhez a testhőmérsékletüket igyekeznek állandó tartományon belül tartani. Ez bizonyos külső hőmérséklet-tartományban külön energiaráfordítás nélkül is működik - olvasható a MÁSZ oldalán. Ezt nevezzük termoneutrális zónának (TNZ), amely szarvasmarhák esetében 0-22 Celsius-fok. A kérődzőknél ez a tartomány más fajokhoz képest azért alacsonyabb, mert az alapanyagcsere, az aktivitás hőtermelése mellett jelentős a bendőben zajló fermentáció és a tejtermelés során keletkező belső hő, amely „fűti” az állatokat. A nappali 30-35+ Celsius-fokos kánikula is megterheli az állatokat, de ami igazán rossz, ha a napi minimum hőmérséklet nem süllyed 20-22 Celsius-fok alá.

Miről ismerhető fel a hőstresszes állat?

A tátott szájjal lihegő, nem vemhesülő, tejcsökkent állatot azonosítani nem jelent kihívást. Sajnos, amikor már ezt látja az ember, biztos lehet az egészségromlásban és a termeléskiesésben. Ami a legkorábban felhívja a figyelmet a hőstressz jelenlétére, az a légzésszám-emelkedés. Ha valaki azt tapasztalja, hogy percenként 60 vagy annál több a légvételek száma, akkor a hőstressz jelen van, ideje gondoskodnunk az állatokról.

Mit lehet tenni ilyenkor?

  • Árnyékolás: ezzel kivédhető a sugárzó hő okozta további hőfelvétel.
  • Szellőztetés, áztatás: alacsonyabb nyomáson, nagyobb vízcseppmérettel történő permetezés (áztatás) hatékonyabb a porlasztásos hűtésnél.
  • Jól emészthető rostetetés: figyelni kell a megfelelő energiabevitelre, amit jó minőségű, jól emészthető rostforrásból lehet biztosítani!
  • Antioxidánsok etetése: jó tapasztalatok vannak az antioxidánsok, növényisejtfal- és élesztőtartalmú takarmánykiegészítők használatával.
  • Ad libitum szódabikarbóna: jó kiegészítés lehet, mivel segít fenntartani a normál bendő-pH-t.
  • Üde ivóvíz: ad libitum, jó minőségű itatóvíz biztosítása.
  • Munkaszervezés: amennyiben megoldható, az állatok mozgatását, csoportosítását, nagy stresszel járó beavatkozásokat (pl. tuberkulin vizsgálat, vérvétel stb.) érdemes enyhébb időre szervezni: vagy a kora reggeli órákra, vagy ha az időjárás-előrejelzés belátható időn belül jelez lehűlést, akkor azokra a napokra. Az etetéseket a hajnali és késő esti órákra kell áttenni!
  • Nem szabad kánikulában vakcinázni! Hőstresszben az immunrendszer működése nem megfelelő, így a vakcinák nem képesek kellően hatékony védelmet biztosítani. Ha ez nem megoldható, akkor érdemes figyelembe venni, hogy a vakcinák beadását követően néhány órával természetes reakcióként megemelkedik a testhő, ami ronthatja az oltott állatok hőérzetét.

(Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?