Mindenkit leköröznek a lengyel baromfisok az EU-ban

Mindenkit leköröznek a lengyel baromfisok az EU-ban

agrarszektor.hu
Lengyelország továbbra is a legnagyobb baromfitermelő az EU-ban. Az év első felében 1,6 millió tonna baromfit termelt, ami 7 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Az előrejelzések szerint a pozitív tendencia folytatódni fog, igaz, a kockázati tényezők továbbra is fennmaradnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Nemzeti Mezőgazdasági Támogatási Központ főigazgató-helyettese, Marcin Wroński a helyi sajtónak azt mondta:

Tekintettel a jelenlegi piaci feltételekre, beleértve a folyamatosan erős exportkeresletet, a magas belső fogyasztást – részben az ukrán állampolgároknak köszönhetően – és a baromfi versenyképességét a sertéshússal szemben, 2023-ban a baromfitermelés növekedése feltételezhető. Továbbra is Lengyelország marad a legnagyobb baromfitermelő az Európai Unióban. Ugyanakkor bizonyos kockázatok az év folyamán is fennmaradnak, beleértve a viszonylag magas termelési költségeket és az esetleges madárinfluenza-járványokat az őszi és téli hónapokban

– írja a poultryworld.net.

Árcsökkenés a lengyel kiskereskedelemben

Az elmúlt néhány hónapot a kiskereskedelmi brojlerhús árak folyamatos csökkenése jellemezte, amely 5,89 PLN/kg-ról (1,35 USD) kilogrammonként 5,32 PLN-re (1,22 USD) esett vissza, ami csaknem 10 százalékos visszaesést jelent. Ehhez a tendenciához több tényező is hozzájárult, köztük a növekvő hazai termelés és a csökkenő költségnyomás. Ráadásul a vásárlók részben sertésről baromfira váltanak.

Az elmúlt hónapokban tapasztalt csökkenő ártrend mérsékelt jellegét a baromfihús iránti állandóan magas kereslet biztosította, annak ellenére, hogy az árak versenyképesek más állati fehérjeforrásokkal szemben – jegyezte meg  Marcin Wroński.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?