Megdöbbentő dolog derült ki a csirkékről: ezt sokan nem gondolták volna

Megdöbbentő dolog derült ki a csirkékről: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
Az ember megannyi csodálatos tulajdonsággal rendelkezik, ám eddig méltatlanul kevés szó esett azon képességéről, hogy pusztán a hangja alapján képes megállapítani, boldog-e egy tyúk, vagy sem. Egy friss kutatás alapján azonban az emberek több mint kétharmada gond nélkül, ösztönösen is fel tudja ismerni, a hallott baromfihangok örömről vagy frusztrációról árulkodnak-e. Ez a felismerés pedig hosszú távon az állatjólét szenzoros monitorozásához és a mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségek jobb kihasználásához vezethet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egy friss kutatás arra jutott, hogy az emberek képesek arra, hogyállapítsák a tyúkok hangjából, hogy az állatok boldogok-e, vagy sem - írta meg a Telex a Guardian értesülései alapján. A Queenslandi Egyetem kutatói 200 önkéntes bevonásával tesztelték az elméletüket. A résztvevőknek csirkehangokról játszottak le nekik felvételeket, és kiderült, hogy 69%-uk különbséget tud tenni a kétféle hang között: az egyik tyúkcsoport éppen boldog volt, mert enni kapott, a másik pedig frusztrált, mert kihagyták a csemegézésből.

A tyúkok az ételekre gyors kotkodácsolással vagy magasabb hangfekvésű jelzésekkel reagáltak, amikor pedig nem volt min izgulniuk, nyöszörgéssel és hosszú, elnyújtott hangokkal válaszoltak. Úgy tűnik, ezek között az emberek ösztönösen is tudnak különbséget tenni, és nagyjából a megfelelő érzelmekkel társítani őket. Minden önkéntes 16, ugyanolyan hosszúságú felvételt hallott, amelyek fele boldog, a másik fele szomorú tyúkoktól származott.

Joerg Henning, a tanulmány első szerzője azt mondta, hogy ez hasznos lehet a csirketenyésztéssel foglalkozók számára, hiszen hang alapján azonosítani tudják az általuk gondozott madarak érzelmi állapotát, a kutatás szerint még akkor is, ha nem rendelkeznek erre előzetes képzéssel vagy tapasztalattal. Az eredmények megnyitják az utat „a csirkeállományok akusztikus megfigyeléséhez”, írják a szerzők, vagyis mesterséges intelligencia segítségével felmérhető az állatok hangulata, a rendszer pedig figyelmeztethetné a tenyésztőket, ha a tyúkjaik nem elégedettek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?