Meglepő lépést tettek a britek: sokakat érintő korlátozások jöhetnek

Meglepő lépést tettek a britek: sokakat érintő korlátozások jöhetnek

agrarszektor.hu
Több, mint 70 év után először került sor a királyi beszédre az Egyesült Királyságban, melyet nagy örömmel fogadtak az állatjóléti szervezetek, ugyanis szó esett az élőállat-kivitel korlátozásáról. Napjainkban mintegy 1,6 millió haszonállatot - szarvasmarhát, juhot, kecskét, sertést és lovat - szállítanak Európa-szerte nagy távolságokra évente vágásra vagy hízlalásra. Az utak általában hosszúak, kimerítőek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nagy volt a csalódottság, mikor a „Kept animals bill” -t (állattartásról szóló törvényjavaslatot) 2023. május 5-én az Egyesült Királyság kormánya hatályon kívül helyezte, a dokumentumot ugyanis az állatjóléti politika sarokkövének tartották. A törvényjavaslat első olvasatára 2021. júniusában került sor, de végül úgy döntöttek, hogy a szakpolitikai kötelezettségvállalásokat felbontják, és külön-külön kezelik - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A királyi beszéd viszont megerősítette, hogy újra napirendre kerültek az élő állatok exportjának megszüntetésére irányuló tervek. Az állatvédők örömmel fogadták a hírt, tekintve azt, hogy amint az állat elhagyja az Egyesült Királyságot, megszűnik az ellenőrzés a végső rendeltetési helyen lévő körülményekre, vagy a vágási módszerekre vonatkozóan.

A beszédet követően a 2023–2024-es állatjóléti (állatállomány-export) törvényjavaslatot 2023. december 4-én terjesztették az Alsóház elé, amely rendelkezéseket tartalmaz bizonyos élő állatok Nagy-Britanniából történő, vágás célú kivitelére. A törvényjavaslat második olvasata 2023. december 18-án volt. A bizottsági szakaszt és a harmadik olvasatot 2023. január 15-én tartották, amikor az irományt változtatás nélkül elfogadták. A Lordok most megvizsgálják a javaslatot, és a második olvasat időpontja hamarosan várható. Ha a javaslat célba ér, akkor bűncselekménynek minősülne az élő állat vágásra vagy hízlalásra történő exportra feladása, szállítása vagy szállítás megszervezése (és mindezekre tett kísérlet is).

Az élő export - például a versenylovaké - továbbra is engedélyezett tenyésztésre, versenyekre. A rendelkezések nem vonatkoznának Észak-Írországra, és az Ír szigeten belüli utazásokra. Mindazonáltal vonatkoznának azokra az utakra, amelyek Nagy-Britannián keresztül a Brit-szigeteken kívüli úti cél felé haladnak át, például: Észak-Írországból vagy EU-tagállamokból vagy az Ír Köztársaságból indulnak, Nagy-Britannián áthaladnak, és egy Brit-szigeteken kívüli területre vagy országba érkeznek. A jogalkotók számolnak azzal, hogy a rendelkezéseket esetleg meg kell majd védeni a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) előtt, de az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy egyes döntéseknél figyelembe vesznek etikai és állatjóléti érveket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?