Rejtélyes rovar terjed Magyarországon: még a színét is képes változtatni

Rejtélyes rovar terjed Magyarországon: még a színét is képes változtatni

agrarszektor.hu
Méretes teste ellenére ügyesen álcázza magát fűszálak az őshonos sisakos sáska, ráadásul még a színét is képes megváltoztatni. A Magyarországon védettnek számító faj természetvédelmi értéke 50 ezer forint, és habár az emberi tevékenységek nem kímélik a helyüket, friss kutatások szerint a klímaváltozás kedvez a rejtőzködés bajnokának, és úgy tűnik a faj terjedni kezdett hazánkban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Újból terjed Magyarországon a védett őshonos sisakos sáska (Acrida ungarica, azaz magyar sáska), akit laikus szemmel még akkor sem vennénk észre a réten, ha leülnénk mellé. Köszönhető ez annak, hogy egész megjelenése a gyephez alkalmazkodott. Míg a legtöbb sáska feje tömör, robosztus, addig a sisakosé keskeny, megnyúlt és két hosszú, elkeskenyedő, fűszál alakú csáp ringatózik a tetején - mondta a 24.hu-nak Erdős László, a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa. Ugyanezt imitálják a lábai és testének formája, aminek körvonalait még sávos, foltos tagolás segít felbontani. Emellett élőhelye függvényében hol zöldre, hol barnára változtatja a színét, de azért nem olyan könnyedséggel, mint a kaméleon vagy a polip. Bizonyos határok között - közölte a szakember. A friss fűben a sáska zöld, míg száraz környezetben barna.

Előnyös számára a klímaváltozás

Hazánkban védett faj, természetvédelmi értéke 50 ezer forint, és az emberi tevékenység nem kíméli. Az őshonos gyepek, a természetes növénytársulások alkotta rétek visszaszorulóban vannak, helyüket faültetvények és szántóföldek veszik át, ez a sáska pedig, mint említettük, messziről elkerüli a mezőgazdasági területeket. Mégis úgy tűnik, hogy nem kell őt féltenünk.

A legfrissebb kutatás megállapította, hogy a sisakos sáska terjedni kezdett Magyarországon. Melegkedvelő fajról lévén szó a klímaváltozás egyre nagyobb területen teremt számára optimális feltételeket

- emeli ki az ökológus. A gyakorlatban ez a Kárpát-medence északnyugati részét jelenti, ahol eddig ritkán fordult elő. Az is lehet, hogy az öröm korai, mert bár a felmelegedés kedvez a sisakos sáskának, de élőhelyének már említett pusztítása felülírhatja e pozitív hatást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?