2024. szeptember 21. szombat Máté, Mirella
Nagy a baj: szarvasmarháról terjedt át emberre a fertőző betegség

Nagy a baj: szarvasmarháról terjedt át emberre a fertőző betegség

agrarszektor.hu
Texas állam és az amerikai járványügyi hivatal (CDC) hétfőn madárinfluenzás megbetegedést jelentett egy embernél. Az eset furcsaságát az adja, hogy az érintett személy úgy kaphatta el a madárinfluenzát, hogy olyan tejelő tehenekkel került kapcsolatba, amelyek feltehetően megfertőződtek a vírussal.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

Az amerikai hatóságok jelentése szerint ez a második olyan eset, amelynek során a madárinfluenza H5N1-es törzsét emberben mutatták ki, illetve hogy a vírus emlősről más emlősre terjedt volna át, jelen esetben tejelő szarvasmarhákról emberre. Az első ilyen igazolt eset még 2022-ben történt, Colorado államban - írta meg a Reuters. A CDC szerint ugyanakkor a fertőzés nem változtat a H5N1-es madárinfluenza által az amerikai lakosságra jelentett kockázatértékelést, amelyet alacsonynak tart. A texasi beteg egyetlen tünete szemgyulladás volt az állam egészségügyi minisztériuma szerint.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) március 25-én jelentette, hogy a Kansasban és Texasban megbetegedett szarvasmarhákból gyűjtött tejminták pozitívak voltak a madárinfluenzára, ami azt mutatja, hogy a világszerte baromfiállományokban és emlősökben is kimutatott vírus széles körben elterjedt. Az USDA a múlt héten közölte, hogy az ország tejellátása biztonságos, mivel a beteg tehenektől származó tejet elterelik vagy megsemmisítik, hogy ne kerüljön az élelmiszer-ellátásba. Az államközi kereskedelembe kerülő tej esetében pasztőrözésre van szükség, amely eljárás elpusztítja a baktériumokat és az influenzához hasonló vírusokat - közölte az USDA. Hétfőn az USDA közölte, hogy nem látja szükségét a tejtermelő állományok selejtezésének, mivel a fertőzött teheneket elkülönítették, és a jelentések szerint felépültek.

Idén a H5N1 vírust egy minnesotai kecskében is kimutatták egy olyan farmon, ahol a baromfi pozitív lett. A madárinfluenza az elmúlt években a vadon élő madarak által terjesztve a világ újabb sarkaiba jutott el. 2022 óta 82 millió amerikai csirkét, pulykát és más madarat selejteztek ki az Egyesült Államokban. A vírus a baromfira halálos, de emlősökre kevésbé súlyos. A chicagói árutőzsde élő- és takarmányszarvasmarha határidős jegyzései hétfőn csökkentek, mivel attól tartanak, hogy a szarvasmarhák madárinfluenzája miatt csökkenhet a hús- és tejtermékek iránti kereslet.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?