2015-ben megszűnik a tejkvóta - Készüljünk az új világra

MTI
Több tejet kell innunk az ágazat jövedelmezőségének javításához.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tejtermelési kvóta 2015. január elsején várható megszűnése új helyzetet teremt a piacon, amelyre a magyar tejgazdaságnak a versenyképesség növelésével kell felkészülnie - hangsúlyozta a Magyar Tejipari Egyesülés igazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Besenyei Ferenc elmondta: az élelmiszeripart stratégiai ágazatnak tartja a kormány, és ez reményt ad a tejiparnak arra, hogy az uniós forrásokból nagyobb arányban részesedhetnek a tejfeldolgozó vállalatok innovatív fejlesztések megvalósításához.

A tejipari egyesülés igazgatója emlékeztetett arra, hogy a magyar tejfeldolgozóipar 2012-ben 7 milliárd forint adózás előtti veszteséget könyvelt el 220 milliárd forint árbevétel mellett, a jövedelmezőség javításához szükség lenne a hazai tejfogyasztás növelésére, és innovatív beruházásokra.

Kiss Beáta, a Magyar Tejipari Egyesülés elnökségi tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy tej és a tejipari termékek alapvető élelmiszerek, az egészséghez elengedhetetlen összetevőket tartalmaznak. Európai összehasonlításban az látszik, hogy a magyar tejipari termékek 18 százalékos áfatartalma magasnak mondható az uniós 10 százalékos átlaghoz képest. Szerinte a tejtermékek forgalmi adójának csökkentése növelné a hazai fogyasztást, amely jelenleg éves szinten 175 liter tej személyenként.

Fórián Zoltán, az Agrár-Európa Kft. vezető kutatója arról számolt be, hogy az egyesülés megbízásából felmérték a hazai tejipart és lehetőségeit. Jelenleg a veszteségesen termelő hazai tejipar a harmadik legnagyobb ágazat az élelmiszeriparon belül, ezért szerinte mindenképpen beavatkozást igényel, hogy a helyzet változzon.

A tejipari szakemberek úgy látják, hogy az ágazat jövedelmezőségén az is segítene, ha az illegális gazdaság visszaszorulna, a fizetőképes kereslet erősödne.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?