Ujjlenyomataik buktathatják le az orvvadászokat

agrarszektor.hu
Ujjlenyomatot tudnak venni brit kutatók a ragadozó madarak tollairól, így szükség esetén azt is meg lehet állapítani, hogy a szárnyasokat orvvadászok pusztították-e el. A tudományos áttörésnek tartott eljárás segítheti a rendőrséget abban, hogy kézre kerítse a tetteseket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A madarak tolláról vett ujjlenyomatok segíthetik a rendőrség munkáját olyan esetek felderítésében, amikor illegális vadászat, mérgezés vagy csapdaállítás következtében elpusztult madarak tetemeire bukkannak. Nagy-Britanniában az előző évben több mint 120 esetben pusztultak el ragadozó madarak valamilyen tiltott tevékenység folytán. A hasonló bűncselekmények az egész világon komoly természeti károkat okoznak - közölte az MTI.

Fluoreszkáló port állítottak össze

Az Abertay Egyetem kutatói azonban most egy olyan módszert dolgoztak ki, amely segíthet a tettesek kézre kerítésében. Amennyiben ugyanis az elejtett madarakat a tettesek megfogják, mostantól lehetőség lesz ujjlenyomatok begyűjtésére. A tudósok olyan fluoreszkáló port alkalmaztak, amelynek segítségével lézerfény alá helyezve láthatóvá és a környezettől elkülöníthetővé válnak az ujjlenyomatok - mondta el Dennis Gentles, a kutatócsapat vezetője, hozzátéve, hogy hat madárfaj tollain - vörös vércse, karvaly, egerészölyv, vörös kánya, szirti és rétisas - tesztelték sikerrel az eljárást. A tudós szerint egyébként a sűrű szárnytollakon a legkönnyebb ujjlenyomatot találni.

"Korábban, ha egy ragadozó madár tetemére bukkantak egy meredek hegy tövében, csak tűnődni lehetett azon, hogyan került oda. Vizsgálatokkal lehetséges volt a halál okának megállapítása. Most azonban ha megnézik a szárnytollakat, láthatóvá válik az, hogy valaki megfogta-e a madarat. Amennyiben találnak ujjlenyomatot, az gyanút ébreszthet, és talán sikerül azonosítani azt a személyt, aki megfogta és megszabadult az állattól" - magyarázta Gentles.

Tojásokról is vehetnek ujjlenyomatokat

A kutatók a szárnytollak mellett fekete mágneses por segítségével tojásokról is tudtak ujjlenyomatokat venni, a módszer segíthet az illegális tojásgyűjtők felderítésében. Nagy-Britannia legnagyobb természetvédelmi szervezete, az RSPB egy skóciai munkatársa szerint az új eljárás megkönnyítheti a törvényszéki munkát, ugyanis az élővilág sérelmére elkövetett tettek - amelyek sokszor az ország legfélreesőbb területein történnek - elkövetőit rendkívül nehéz azonosítani.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 14:14