2017. február 26. vasárnap Edina

Hírek - Állattenyésztés

Szlovákia vevő a magyar szürkére

A magyar szürke szarvasmarha szlovákiai törzskönyvezéséről egyeztetett a magyar és a szlovák agrártárca. Nemzetközi szövetség létrehozása is felmerülhet, ha több ország is érdeklődne a magyar szürke iránt.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

A veszprémi egyeztetésen Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára és Csicsai Gábor, a szlovák Mezőgazdasági Minisztérium államtitkára vett részt – áll a Földművelésügyi Minisztérium államtitkra. A magyar szürkemarha őshonos állatnak számít Magyarországon, ezért magasabb védettséget élvez a törzskönyvezésben. Nálunk jogszabály rögzíti a tenyészállat és szaporítóanyag forgalmazásának szabályait.

Ennek értelmében a védett őshonos mezőgazdasági állatfajták és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták egyedeit, valamint szaporítóanyagát kivinni csak a kiszállítást legalább 15 nappal megelőző bejelentés után, őshonos mezőgazdasági állatfajták esetében − így a magyar szürke szarvasmarha esetében is − a tenyésztési hatóság engedélyével lehet.

A tárca közleménye szerint az államtitkári találkozón Nagy István egy nemzetközi szövetség létrehozását javasolta. Jelezte, ha több országban is felmerül hasonló igény, akkor célszerű a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének koordinálni az állományok tenyésztését és standardizálni a tenyésztési programot. Felhívta a figyelmet arra, hogy 2018 novemberétől az új EU-s állattenyésztési szabályozás lehetővé teszi a határon átnyúló tevékenységeket, de a tagállami részletszabályok jelenleg még kidolgozás alatt állnak.


 

Címlapon, most

A hosszú élet titkának tartják ezt a csodabort

Hihetetlen, ami most van: őrült módon beruházna mindenki

Az agrárvállalkozások négyötöde fejlesztene öt éven belül.

Megduplázta ukrán eladásait az agrárgépgyártó Lemken

Összességében stagnált a forgalom.

Vidékfejlesztési pályázatok: ingyen adják a tanácsot

A Széchenyi Programiroda megyeszékhelyi irodáiban.

10 húsba vágó kérdés a hazai élelmiszeriparról

Lábra áll-e a magyar gazdaság beteg embere?

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ