600 ezer forint!- Ennyibe kerül a legdrágább magyar bor

agrarszektor.hu
0,5 literes palackonként 1480 angol fontba, vagyis csaknem 600 ezer forintba kerül az a Tokaji borvidékről származó 2007-es Eszencia, amelyet a mádi Szepsy Pince mutatott be a Londonban megtartott idei Botrytis Forumon. Jelenleg ezt a borritkaságot tartják a legdrágább magyar bornak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Hatodik alkalommal tartották meg az idén az úgynevezett Botrytis Forumot, amelynek most London adott otthon. A rendezvényen azon országok képviselői gyűlnek össze, akik a világ botrytises édes borait állítják elő.

A fórumot tizenkét éve azzal a céllal hozták létre, hogy felhívják a figyelmet a botrytises természetes édes borok különleges termőhelyi és borászati értékeire. A világon ugyanis csak négy régió alkalmas világszínvonalú botrytises bor termelésére.

Az idei esemény különlegessége magyar szempontból az volt, hogy a mádi Szepsy Pince az 1996-os és 1999-es évjáratok után újabb Eszenciát bocsátott piacra. A 2007-es évjáratú, 0,5 literes palackokban forgalmazott Eszencia kiskereskedelmi ára 1480 angol font, amely körülbelül 580 ezer forintnak felel meg. Ezzel e tokaji borkülönlegesség számít ma a legdrágább magyar bornak - írja az MTI.

A 2007-es évjáratú Szepsy Birtok Eszencia 2,5 százalék alkoholtartalommal és 570 g/liter cukortartalommal bír. E bor az idei Botrytis Forumon volt először kóstolható a nyilvánosság előtt.

Az eszencia a tárolóedényekben összegyűlt aszúbogyók önnön súlyuknál fogva magukból kipréselt tiszta leve, kicsöpögő nektárja. Mennyisége rendkívül alacsony, cukortartalma pedig elérheti a 800 g/litert is, míg alkoholtartalma legfeljebb 5 százalékos lehet.

A magas cukortartalmú aszúszemek képződéséhez nélkülözhetetlen a nemes penész, azaz a Botrytis cinerea megjelenése a szőlőültetvényeken. A botrytis finom gombafonalaival átszövi és elvékonyítja a bogyók héját, ezzel a szőlőszemek víztartalma jelentősen csökken. Eközben a nemes rothadáson átesett szőlőbogyóban, azaz a keletkezőben lévő aszúszemben különleges aroma- és ízvilág alakul ki.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?