Sajnos az orvvadászoktól területünk sem mentes - interjú Dr. Makai Lajossal, a St. Hubertus Vadászegyesület elnökével

Agrárszektor
Budapesttől nagyjából 180 kilométerre, Somogy megyében található a St. Hubertus Vadászegyesület, mely 8400 hektáron ad lehetőséget a vadászoknak nagyvadak elejtésére. Kérdéseinkre az egylet helyzetéről, a benne rejlő lehetőségekről és annak jövőképéről Dr. Makai Lajos, az egyesület elnöke válaszolt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!


Dr. Makai Lajos

Agrárszektor.hu: Mekkora területeket tud magáénak a vadásztársaság?

Dr. Makai Lajos: Vadászegyletünk 8400 hektár területen folytat jelenleg vadgazdálkodást, melynek nagyjából 40 %-a erdő, 60 %-a pedig mezőgazdasági terület.

Asz.: Milyen vad fajok vadászhatók a területen?

M.L.: Területünk kimondottan nagyvadas terület, jellemzően szarvas, őz és vaddisznó van jelen.

Asz.: Milyen szolgáltatásokat nyújtanak vendégeiknek?

M.L.: A vendégek pihenését és kényelmes elhelyezését falusi környezetben hat szobás vadászházunk - 5 kilométerre az M 7-es autópályától - biztosítja, ahol a vadászok megismerkedhetnek a magyar konyha remekeivel is. A közelben - 10 kilométerre - fekszik a gyógyvízéről híres Zalakaros, és a Balatonhoz sem kell órákat utazni.

Asz.: Mekkora szokott lenni a teríték évente, és ennek milyen nagy az értéke? Mely vadból lőttek ki a legtöbbet az előző évben?

M.L.: Évente 20-25 gímszarvas bika, 30-35 őzbak és mintegy 180 vaddisznó kerül terítékre. Nem ritka a 10 kg-ot meghaladó agancssúlyú bika, míg őzbakból a 200-350 grammos trófeát viselő egyedek kerülnek puskavégre

Asz.: Szoktak Önökhöz érkezni külföldi vendégek? Mely országokból látogatnak ide legtöbben?

M.L.: Sok külföldi törzsvendégünk van, Ausztriából, Németországból, Belgiumból, Olaszországból és az utóbbi két évben lengyel vadászvendégeink is voltak.

Asz.: Jellemző-e az orvvadászat a területükön? Hogyan védekeznek ellene?

M.L.: Sajnos az orvvadászoktól területünk sem mentes, akik legkülönbözőbb módon - puskával, hurokkal - pusztítják a vadállományt. A védekezés nem könnyű; igyekszünk a rendőrséggel és a polgárőrökkel szorosan együttműködve, minél többet a területen mozogni és szervezett akciókkal minél több ilyen cselekményt felderíteni. A megfelelő felelősségre vonásnak ma még gátja álláspontom szerint az orvvadászatnak, mint önálló bűncselekménynek a Btk- béli hiánya, de bízom abban, hogy ezirányú kezdeményezéseink rövidesen eredményre vezetnek.

Asz.: Mik az elvárásaik az idei évtől? Milyen fejlesztésekkel szeretnék jobbá tenni, színesíteni szolgáltatásaikat?

M.L.: Az utóbbi években az egyre növekvő vadkárok állítják nem kis feladat elé vadászegyletünket, ezért egyik fő célkitűzésünk ezek minimálisra csökkentése. A vendégek elhelyezését szolgáló vadászház folyamatos korszerűsítése, a vadászház környékének csinosítása folyamatosan napirenden van; célunk, hogy a hozzánk érkező vendégvadászok olyan vadászélményekkel utazzanak haza, ami arra készteti őket, hogy legközelebb is bennünket válasszanak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?